Právě je čtv srp 16, 2018 7:06 am




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Rozpočet - vnitřní omítky ? 
Autor Zpráva
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: úte zář 20, 2005 3:17 pm
Příspěvky: 1016
Bydliště: Praha
Příspěvek Rozpočet - vnitřní omítky ?
Zajímalo by mne, jak počítate plochu vnitřních omítek. Já jsem měl za to, že to tam jde celkem snadno, ale buďto jsem dlouho nerozpočtoval a nemůžu to tam najít, bo to tam neni přímo.

Položky jako povrch zdi na straně nebo proti referenční čáře je sice fajn, ale neumí to odečíst otvory ve zdi : (. Navíc by mne zajímalo jak by to počítalo kdyby byla referenční čára na střed : )))))
V nástroji informace o prvku, se mi to sice bez otvorů ukáže, ale pokud mám nějaký x patrový dům, tak nechat si zobrazovat informace zeď po zdi je opruz.
Nakonec jsem si našel řešení, kdy jsem částečně využil rozpočtování a částečně jsem použil excel. Jak to budu řešit do budoucna ? : ))

Co vaše zkušenosti ?

_________________


AC 5 ...... 19


čtv bře 02, 2006 10:11 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek 
Pro plochy vnitřních omítek používám seznam zón. Při použití interaktivních tabulek mi archicad plochu oken neodčítá ale při výpisu prvků pomocí menu rozpočet ano. V každém případě mi rozpočty přijdou zbytečně složité proti jiným programům.


čtv bře 02, 2006 10:38 am
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek 
Dulezité je jak to chci pocítat - z ceho ??
a jakym zpusobem (prvky nebo komponenty ) tu informaci chcete ziskat

problem presneho pocitani omitek je pouziti zdi a referencni cary.
daji se rozpoctovat povrchy podle materialu
daji se rozpoctovat povrchy zony
daji se rozpoctovat povrchy sendviče

da se toho tolik ze je nekdy opravdu jednodussi ten excel
zalezi jak casto takto pripravenou vec pouzijete.

a jeste jedno porvnani:
kdyz kreslim carami nic me neomezuje ale nic nemam

kdyz kreslim zdmi uz musim myslet jak je zadat aby byl model v poradku

kdyz chci i rozpocet musim myslet na to aby model byl v poradku a aby i vuci rozpoctu byla zadana konstrukce korektni.

To znamena ze cím vice chcete tím více jste ve své práci omezováni .
Otazka je zda je to na daném projektu výhodnější ??

to martyr slozitost rozpoctu je složitá vůči jiným programům ???
ano ale to co jde dostat ven za informace jsem v podobnych programech vubec nevidel .:(
V podobnych programech jdou dostat ven jen veci predpripravene a pak to vypada jednoduseji.
Hotové tabulky v archicadu jsou take jednoduché.
A interaktivní se i jednoduše definují. zkuste to vse delat jinde.
Zkuste v jinem cadu spocitat zidle,panely atd pokud to nebude specialni makro ???

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


čtv bře 02, 2006 11:23 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek 
Souhlasím že lze získat v rozpočtech plno informací. Ale představoval bych si, aby hlavně jednoduše šly získat ty nejdůležitější. Kdyby třeba v dodávce s programem byly přednastaveny šablony pro výkaz zdiva, oken a dveří a podobně. Aby se nestalo že polovina slov z dodaných šablon neni přeložena nebo se nevejde do rámečku a podobně. Možná že to lze vše upravit, ale pro mne je menu rozpočet strašně složité a uživatelsky nepřívětivé. Programátor ho možná vymyslel dobře, ale zajímalo by mě jak by ho použil jako stavař v praxi.
Interaktivní tabulky jsou dobré, ale třeba mě nenapadlo, že v ploše zdiva neodečtou plochu otvorů, až když jsem to dneska vyzkoušel.


čtv bře 02, 2006 11:56 am
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek 
Problem tabulek je v tom ze kazdy si je predstavuje jinak a nikdo nedokaze rici jak by vlastne univerzalni tabulka mela fungovat ,vypadat a jake udaje by mela vykazovat . A take jak by pak mely byti vynaseny objekty aby to pak fungovalo.
Věřte tomu že jednoduché věci jdou jednoduše napsat ale je potřeba je přesně popsat :(
Jinak urcite uznate ze predpripravovat veci ktere jsou jednoucelové a jen pro nekoho je stejne nanic.
Klidne zde rozjedu nejaky serial jak delat tabulky (ty slozitesi vcetne sablony ) na jednoduchem a pouzitelnem prikladu.
Předem upozornuji že to buje je pro ty zdatnější
Jedna věc je umět to udělat ale druha horší je zvladat pochopení všech souvislostí aby to mohlo fungovat .

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


čtv bře 02, 2006 12:04 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek 
Seriál jak dělat tabulky a šablony bych určitě uvítal a myslím že nejen já. To je dobrý nápad.


čtv bře 02, 2006 12:55 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek 
staci vymyslet neco rozumneho a presne to popsat a muzem se pustit do toho :)

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


čtv bře 02, 2006 1:17 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek 
Navrhoval bych za příklad nějakou třeba garáž nebo chatu, aby bylo více druhů zdiva a udělal bych výpisy oken a dveří, zdiva, omítek, základů, stropu a krovu a překladů. Šlo by to?


čtv bře 02, 2006 1:31 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek 
to je presne to co nejde jednoduse udelat to je tak komplexni problem ze by se znej nikdo nic nenaucil a hlavne zase vse uvedeno obecne.

Definujte jak vypada projekt
definujte jak vypada tabulka
jake hodnoty vypisuje
jak jsou hodnoty roztrideny
a hlavne jen jednu vec :)
V jednoduchosti je sila
jinak tabulka oken nové.lis o moc lepe udelat nejde te tam problem logiky trideni a vypisu nelze na jeden radek vipisovat mnozstvi za jednotiva patra protoze ani nejde jednoduse v radku odvodit kolik ma barak pater :((
Co radek to jeden prvek at uz samostatne nebo secteny a udaje o nem.
Proste nelze tridit vodorovne po patrech a svisle po prvcich
ale lze vodorovne tridit po patrech a v podskupine jednoho patra tridit po prvcich ale zase v samostatnem radku

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


čtv bře 02, 2006 1:49 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek 
Dobře. Okna dveře vynecháme. Jde mi ted o to jak definovat nějakou šablonu novou. Pokusím se tedy popsat co přesně bych potřeboval a jakým způsobem mám projekt kreslen. Zdivo mam udělané pomocí sendvičových konstrukcí, např. stěna Porotherm 30 P+D tl. 30 cm, příčky Porotherm 11,5 P+D a třeba obvodové zdivo porotherm 30 cm + 10 cm tep. izolace. Chtěl bych mít tabulku, kde budou sloupce - Název zdiva, plocha zdiva, objem zdiva a třeba plocha toho plystyrenu pro zateplení.


čtv bře 02, 2006 2:40 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek 
Dobře
takže pokud chcete rozpočtovat sendviče a pouzijem rozpočet prvků
Název zdiva je dejme tomu název sendviče - polozka v rozpočtu
plocha zdiva - polozka rozpočtu - jak to chcete počítat pak budete muset vynášet objekty na ref. hrane nebo opacne ???
objem zdiva - polozka rozpoctu (otazka zda celek nebo jednotlivé sendviče)
plocha polystyrenu = plocha zdi nebo je to nejak jinak zalezi pak jak se to bude vynaset a zda to pujde resit sendvicem zda nebude muset byt definována komponenta a pouzit rozpocet komponentů ??

veskere udaje o jedne zdi pujde vypsat do jednoho radku

zaklad je dostat udaje ven bez graficke tabulky takze zasktejte policka tak aby jste potrebne informace dostaly ven .
Pokud udaje jdou ven budeme se moci zabyvat grafikou a tridenim
Trideni jiz ted ovlivnujeme serazenim zvolenych parametru.

Obrázek

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


čtv bře 02, 2006 3:09 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek 
Plocha zdiva - měla by to být asi vždy ta větší z obou, jde-li to tak zadat. Zzateplené zdivo kreslím jako sendvičové cihla+polystyren. Měl by být ve výkazu zvlášť objem cihly a zvlášť plocha polystyrenu
Ty komponenty moc dobře právě nechápu na co se dají použít a jakou to přináší výhodu či nevýhodu. Menu editovat databázi a přiřazování různých vlastností..to jde zatím také mimo mě. Na to bych potřeboval vidět nějaký konečný výstup pro co to slouží. Projekt v každém případě potřebuji mít kreslený tak abych měl zároveň model a zároveň dokumentaci pro stavbu, takže používám sendviče.
S výstupem do textové podoby jsem také schopen se nějakým způsobem poprat. Spíše by mě právě zajímala tvorba a používání těch grafických šablon.


čtv bře 02, 2006 3:23 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek 
ono totiz pokud dostanete udaje do textové podoby
tak sablona je pouze formatuje scita pripadne neco vynechává.
Nejtezsi je najit princip jak to kreslit zceho vzit ty udaje aby prave v tom textaku bylo vse co potrebuji.
šablona neni technicky jednoduchá ale to dulezité je ten správný texták ten totiž je tou sablonou jen prohnán šablona již nic nového z archicadu nevycucne ta jen udaje správně zobrazí.

ja bych asi vse pocital ztech objemu cihlu vypiseme primo
a plochu polystyrenu dopocitame z jeho objemu protoze mame presne danou tloustku bude vysledek nejpresnější. (takhle je pocitan heluz ikdyz tam je to jeste prez komponenty)

bohuzel timto zaciname tvorit jednoucelovou tabulku jen pro tento pripad . Ono vpodstatě univerzalni tabulka na senviče rozpočtovaná pres prvky ani nelze udělat)

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


čtv bře 02, 2006 4:39 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek 
Tabulka sice nebude universální, ale třeba pro mě, když kreslím převážně menší stavby jako rodiné domky a ze stále se opakujícího materiálu, tak plně vystačuje. A pokud budu schopen pochopit ten princip tak si snadno na jiný případ vytvořím už tabulku novou.
Pokud myslíte že pomocí komponent by to bylo jednodušší tak klidně použiju tu. Já třeba měl nějaké tabulky od porothermu nebo Heluzu..už nevím...ale nepodařilo se mi je aplikovat domého projektu kde už mám přednastaveny nějaké vé věci dle mých zvyklostí.
Pomocí komponentů jsem měl šablonu pro krovy. Problém byl že zaokrouhlovala na m3. V textovém výpisu jsou dvě desetinná místa, ale pro tabulku jsem nikde nenašel nastavení zaokrouhlování. Nevím jestli to platí obecně pro komponenty nebo zda to někde nastavit lze.


čtv bře 02, 2006 4:57 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: ned zář 25, 2005 9:28 pm
Příspěvky: 272
Bydliště: Šumperk
Příspěvek 
tento serial bych take velice ocenil! dik


čtv bře 02, 2006 9:11 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz