Právě je ned lis 24, 2024 8:50 am

Zpropadené řezy 
Autor Zpráva

Příspěvek Zpropadené řezy
Zdravím pánové. Docela dlouho jsem řešil řezy v prováděcí dokumentaci prostě tak, že jsem řez zkopíroval do pracovního listu, vymazal výplně, provedl čárovou optimalizaci, spojil čáry do skupiny a šup s nimi zpět do řezu. (Samozřejmě pro řez jsem měl speciální sadu per) problém nastal samozřejmě při každé změně v řezu (musel jsem si přeskládat aj...) Vadí mi to hlavně proto, že se nejedná zrovna o BIM styl práce, a dělá li člověk v prováděčce nějaké razantnější změny, je to na vraždu. Proto jsem začal experimentovat se spojováním řezných konstrukcí pomocí Boolandovských operací. Touto metodou dosáhnu sice spojení desky ze stropní konstrukcí, takže z hlediska obrysových čar je vše ok, avšak dojde k prolnutí výplní mezi sebou, takže ve výsledku je tenhle postup také zcela nepoužitelný, nejedná-li se o konstrukci z jednoho materiálu.
Poraďte, jak se z řezy vyrovnávváte vy?

pon dub 26, 2010 11:18 pm
Moderátor
Moderátor

Příspěvek Re: Zpropadené řezy
Já už se snažím řezy neodpojovat. Zřídka použiji pracovní list, + zmíněné optimalizace, ale není nutné čáry zpět kopírovat do řezu, ale je lepší vložit na výkres přímo pracovní list.
Každopádně nyní, řeším detaily již v modelu tak, aby byly v řezu korektní (vlastní profily zdi, operace s tělesy). V nastavení řezu mám jednotné čáry pro výplně a obrysy a tlusté čáry na styku se vzduchem neřeším, protože řezy jsou i bez nich srozumitelné.

úte dub 27, 2010 9:54 am

Řezy jsem neodpojoval nikdy, mám vše uděláno korektně. Jediné co mne trápí jsou ony nešťastné čáry styku se vzduchem... Boužel pořád studuji, takže musí být udělány "správně" a kdž má člověk hodně korigovat je to na zbláznění...

úte dub 27, 2010 6:42 pm

Obecně řezy necháváme ve 3D (tím myslím, že je od modelu neodpojujeme). Pouze dokreslujeme "tlustou" čáru a hydroizolace.
Což mě ve výsledku taky dost trápí, protože už se nám párkrát stalo, že se na to po změnách zapomnělo a odevzdali jsem výkresy s chybami. Jednou dokonce s docela fatální chybou, kdy se po změně sv.výšky suterénu posunula čára hydroizolace do jiné úrovně, než měla být. Na stavbě to potom podle tohoto řezu provedli, resp. hydroizolaci neprovedli (ikdyž ve zbytku dokumentace a hlavně ve výpisu skladeb to bylo správně).

Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu

stř dub 28, 2010 11:13 am
Moderátor
Moderátor

Pravda....hydroizolace také dokresluji ručně... Koukám, že si to budu muset hlídat, aby se mi také něco takového nestalo :-))

stř dub 28, 2010 3:58 pm

jirat píše:
Pouze dokreslujeme "tlustou" čáru a hydroizolace.

hydroizolaci řeším vytvořením sendvičové konstrukce pro desku. Vrstva hydroizolace+vrstva podkladního betonu. (pro hydroizolaci mám vytvořenou vlastní výplň. střídání černého a bíleho motivu).

Návaznosti v oblasti soklu řeším již zmiňovanou profilovou stěnou (kde rovněž vytvořím řez stěny i s hydroizolací. jak vodorovně, tak svisle. Tím jsou v pohodě jak obrysové čáry včetně napojení jednotlivých materiálů, tak poloha hydroizolace a to i pro případné změny.

Zůstává pouze drobný problém s kotováním...vrstva sendviče pro hyroizolaci by měla být min 15, ale lépe 20mm, aby byla při tisku vidět. To většinou řeším našvindlováním tloušťky tepelné izolace v podlaze, její tloušťku nastavím o těch 15(20)mm menší. Samozřejmě pro skladbu podlahy opět použiji sendvič se souvrstvím podlahy.

A jen tak na zváženou (zajímalo by mě co vy na to (mimo studenty :wink:)) :
V řezu jsem úplně přestal řešit tlusté a tenké čáry. Vše tisknu tence. Mylím, že styk konstrukce se vzduchem je přežitek z dob, kdy se kreslilo ručně a konstrukce se šrafovaly pouze lokálně, tzn na některých místech vznikal souběh čar a bez jasného vymezení styku konstrukce se vzduchem by nebylo zřejmé co je vlastně stěna atd....
Dnes jsou konstrukční materiály v celém rozsahu dané konstrukce, takže co je vzduch, nebo vzduchová mezera je evidentní...a hlavně ušetří to spoustu zbytečných "dokreslování" v archicadu, abych dodržel normu. Školu mám naštěstí za sebou a na stavbě je jim tlustá a tenká putna. Většinou řešíme zcela jiné problémy...

Samozřejmě výše uvedené platí i pro půdorysy, ale tam to mám, tak nějak více "pod kůží" a dodržuji normu...

stř dub 28, 2010 5:28 pm

Myslím si, že by se měla tlustá čára v řezu alespoň v prováděcích výkresech dodržovat. Může se stát, že by "tenká" řezová čára mohla kolidovat s nějakou konstrukcí v pohledu. Jenom by to chtělo (ze strany Graphisoftu) vymyslet nějaké systémové řešení. Třeba nějaký doplněk, který by řezovou čáru vykresloval automaticky.

Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu

stř dub 28, 2010 8:51 pm

Přesně tak. Konkurence (Revit) má fuknkci pro takovéto napojení konstrukcíbylo by fajn kdyby to uměl i Archicad... Ale když něco takového neudělali 13 verzí, pochybuju, že si u 14té vzpomenou...

stř dub 28, 2010 9:45 pm

Já dělám řezy taky jako podrobný model, jen málokdy odpojuju a pokud, tak až je vše hotovo.....a silnou čáru řeším tak, že konstrukce obtahnu silným perem křivkou. zas tolik času to obvykle nezabere.

pát dub 30, 2010 8:56 am

Vše podrobně ve 3D a pak obtáhnu konstrukci tlustou čarou s vlastní vrstvou. (Tohle ale provádím až při konečných úpravách) Prořezy desek a stěn přes boolen.

sob kvě 01, 2010 10:26 pm

Přidávám se řezy neodpojuji, po dokončení operací s tělesy a finálním tisku obtáhnu tlustě křivkou. (trvá to jen chvilku a výsledný řez dostane jistou kulturu). :)

pon kvě 10, 2010 7:41 pm