|
|
Právě je pon lis 25, 2024 12:58 pm
|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
Autor |
Zpráva |
LubosC
Moderátor
Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm Příspěvky: 1393 Bydliště: Praha
|
Tak jak vám dupe 13ka
Docela by mě zajímalo kolik je tady na foru lidí kteří pracují již ve 13ce A které nové funkce využíváte. Případně skušenosti s kompatibilitou projektů.
_________________ LubosC API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ; nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz
|
čtv úno 04, 2010 9:32 am |
|
|
jirat
|
Re: Tak jak vám dupe 13ka
Ve třináctce děláme zhruba od Vánoc. Bohužel jsme si ještě ani nestihli upravit šablonu, tak to všelijak patláme. Kompatibilita s projekty AC12 se zdá být bezproblémová. Jediné, co mě rozčiluje, je, že když spustím 12 a 13 najednou, tak mi to sebere 2 licence na HW klíči.
Docela se mi líbí importování ocelových profilů pro sloupy a trámy, nicméně to je GSM prvky zcela nahraditelné. Sympatické je i nastavování hran desek a střech (jenom škoda, že se tím nedá nastavit i hrana v půdorysu). Pozadí kót je také občas použitelné, jenom nesmí překrýt kótovací čáru.
Zajímavé je i nastavení možností pohledů, ovšem je otázkou, zda-li je to k lepšímu nebo spíš k horšímu.
Co mě ovšem ze všeho nejvíc štve, jsou stále nedobře vyřešená okna a vstupní dveře. Jsou tvary oken a způsoby otevírání (i relativně standardní), které prostě nejdou nastavit. Dobré vstupní dveře v podstatě se nedají udělat vůbec, protože vypadají technicky úplně jinak než ve skutečnosti (pokud předpokládám pro dveře rámovou zárubeň obdobnou rámu oken - např dveře z europrofilů). Vzhledem k tomu, že jsou okna a dveře těsně svázány s dalšími nastaveními v AC (od 12 ostění, od 13 možnosti pohledů) už nemám moc možností vytvořit si dobré - funkční okno sám. Vzhledem k tomu, že se při každé aktualizaci AC mění vnitřní MAKRA, které okna ovládají (na úrovni GDL), tak se ani nevyplatí (každý rok) vlastní funkční GSM okna programovat.
Jinak se mi velice líbí VBE pro 13, je daleko svižnější.
_________________ ing. Michal Jirát Business Centrum Mikrotechna a.s. NOSCALE architects, s.r.o. Odborná rada pro BIM Výuka ArchiCADu na FA ČVUT
Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu
|
čtv úno 04, 2010 5:30 pm |
|
|
LuW.
|
Mě se nelíbí nový správce knihoven. Chybí mi historie a průzkumník, kde by se dalo vybrat i více adresářů s knihovnama najednou. Historie byla super v případech, kdy pracuji na různých PC. U každého PC si historie zapamatovala cestu a nemusel jsem znova brouzdat systémem. Možná něco pomůže kontejner, ale prijde mi to jako zbytečné dublování dat. Ale je možné, že se to teď dá řešit nějak jinak jenom nevím jak...pokud ne, tak moc nechápu koho napadlo to zrušit a proč....
Okna a dveře...to je kapitola sama pro sebe. Snažil jsem se na toto téma trochu diskutovat a přišlo mi to, že jsem asi jediný komu to přijde zbytečně složité. (Viz téma: používání dveří-jsem sám komu to vadí?)
Je fajn že můžu editovat hrany desky, ale natočit ji pořád nemůžu. A docela mi chybí možnost nastavit proměnlivou výšku u zdi. Ořezávat, nebo odečítat mi přijde zbytečně složité. Chápu ale, že při každoročním upgradu nelze "narvat" vše do jedné verze.
Na jednom PC s WinXP se mi po určité době, "ztratí" skoro všechny prvky ve 3d okně. Repsektive se nezobrazují. Zobrází se vždy, tak jeden dva prvky. Když vypnu a znova spustím archicad13, tak je to nějakou dobu OK. S ovladači grafiky jsem zkusil čarovat, ale nepomohlo nic. Na PC s WIN7 se mi to ještě nestalo bohudík...
A moc se mi líbí teamwork...sice jsem ho zatím použil jen okrajově, ale vidím v něm obrovskou perspektivu. 100%ně se vyplatí už, když dělají dva. Což je při spolupráci architekt/stavař docela často. Trochu problém může být tam, kde nejsou stanovená pevná pravidla( nastavení atributů, shodný pracovní postup na virtuální budově apod.) Každopádně s předchozí verzí se nedá ani srovnávat. Zkoušel jsem i vzdálený přístup přes NET a celkem svižný průběh při změnách vypadá slibně.
_________________ ArchiCAD_23, ThinkPad T530, Win10(64)
|
čtv úno 04, 2010 7:12 pm |
|
|
jirat
|
Správa knihoven se mi taky moc nelíbí, ale jde asi jenom o zvyk. Nicméně, dřívější varianta mi vyhovovala víc.
_________________ ing. Michal Jirát Business Centrum Mikrotechna a.s. NOSCALE architects, s.r.o. Odborná rada pro BIM Výuka ArchiCADu na FA ČVUT
Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu
|
čtv úno 04, 2010 9:37 pm |
|
|
maugggly
|
ako sa daju editovat hrany dosky?
_________________ lo
|
čtv úno 04, 2010 10:13 pm |
|
|
Pavel Švanda
Moderátor
|
maugggly píše: ako sa daju editovat hrany dosky? Pomocí příkazu "Nastavení hrany..." dostupného v plovoucí paletce po kliknutní na hranu desky v půdorysu nebo 3D. Já používám tyto funkce: + úprava hrany desky (úhel i materiál) + vylepšené výplně tepelné izolace + pozadí textu kóty + natočení pohledu + rozšířené možnosti interaktivních tabulek (editace náhledu oken a dveří, rozšířený filtr prvků, rozšířené výpočtové metody) + skryté koncové obrysy prvků v řezu a pohledu + publikace do jednoho DWG Jako pozitivní vnímám vložené knihovny, ale za negativní považuji rovněž správu knihoven. Až na problémy s načítáním externích kreseb jsem s kompatibiltou starších verzí (AC12, AC11) problémy neměl.
_________________ Intel Core i7 2630 2.0GHz, GeForce GT 540M, 8GB DDR3, W7 64
|
pát úno 05, 2010 10:11 am |
|
|
jirat
|
Jo ještě jsem zapomněl "nástroj výběr", konečně mohu jedním směrem vybírat pouze celé uvnitř a druhým vše uvnitř. To je snad nejlepší nová funkce, která mi dlouho chyběla. Ne, že by se bez toho nedalo pracovat, ale zrychluje to práci.
|
pát úno 05, 2010 4:24 pm |
|
|
LuW.
|
jirat píše: Jo ještě jsem zapomněl "nástroj výběr", konečně mohu jedním směrem vybírat pouze celé uvnitř a druhým vše uvnitř.
Tak toho jsem si ještě ani nevšiml....super, určitě budu používat
|
pát úno 05, 2010 5:28 pm |
|
|
jirat
|
Tak teď koukám, že se někam ztratily doplňkové chytací body oken a dveří, které byly do 12 přidány. Zkoušel jsem projít knihovní prvek i nastavení možností pohledů, ale nějak je tam nemohu dostat.
Máte někdo podobný problém?
|
pát úno 05, 2010 6:07 pm |
|
|
LuW.
|
jirat píše: Tak teď koukám, že se někam ztratily doplňkové chytací body oken a dveří, které byly do 12 přidány.
moc to nepoužívám....myslíte pro editaci otevření ? U dveří mám body standardně a u oken se zobrazí v půdorysu pokud v dialogu okna zadám v 2d nastavení nějaký úhel otevření....
|
pát úno 05, 2010 6:28 pm |
|
|
jirat
|
To jsem nemyslel,ve 12 byly nově u oken a dveří chytací-aktivní body na rámu a na další mýstech. To mi teď ve 13 chybí.
|
pát úno 05, 2010 9:15 pm |
|
|
maugggly
|
jirat píše: Jo ještě jsem zapomněl "nástroj výběr", konečně mohu jedním směrem vybírat pouze celé uvnitř a druhým vše uvnitř. To je snad nejlepší nová funkce, která mi dlouho chyběla. Ne, že by se bez toho nedalo pracovat, ale zrychluje to práci. tomuto som sorac nepochopil..myslel si daco podobne ako v cade vyber z lava a vyber z prava?
_________________ lo
|
pát úno 05, 2010 9:50 pm |
|
|
jirat
|
Ano, přesně to. Tak to ve 13 funguje.
|
pát úno 05, 2010 10:34 pm |
|
|
jirat
|
Tak teď jsem si všiml příjemné nové funkce při vkládání DWG pomocí kresby a jeho následného rozbití do čar. Při rozbití do čar tu přibilo zaškrtávátko "Ponechat primitiva kreseb v původních vrstvách", které když není zaškrtnuté způsobí, že rozbitá vložená kresba bude celá pouze v jediné hladině (v hladině vložené kresby). Tak jako tomu bylo v AC10.
|
čtv úno 11, 2010 2:33 pm |
|
|
Karmali
Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am Příspěvky: 270 Bydliště: Plzeň
|
U schodiště mám problémy s zobrazením výplní nad rovinou řezu u zábradlí, které nejdou za živýho boha vypnout.
_________________ Archicad 22, Artlantis Studio 6, Twinmotion Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování
|
čtv úno 11, 2010 11:36 pm |
|
|