Právě je pon lis 25, 2024 11:28 am

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Překlady,ztužující věnce,podlahy... Jak na to? 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Překlady a ztužující věnce
Terénem pochopitelně tvořím jen jednu vrstvu (většinou lehký beton) ostatní musejí být střechy nebo desky.
Protože je ve většině případů spádová vrstva (vrstvy zobrazujeme schematicky, tak aby to v 1:50 bylo čitelné) ta nejspodnější, tak umístím terén dolů. Vytvořím si na něm hřebeny a úžlabí podle potřeby. Potom si nastavím nástroj střecha (sedvič horních vrstev) a pomocí doplňku "střecha ze sítě" vytvořím střechy na terénu. V řezu upravím výškové umístění. Hlavně to chce umisťovat do správných hladin a mít to dobře pojmenované (ID), abyste se v tom kdykoliv vyznal. Pro půdorys bych nechal zobrazit pouze tu horní vrstvu (sendvičovou střechu).

Pokud by konstrukce měla více výraznějších skladeb nad i pod spádovou vrstvou (vrstvy výrazné pro 1:50), tak se výhoda trochu ztrácí. Musel byste udělat dole desku, potom terén a nahoře střechu. To už může být někdy kontraproduktivní. Možná by pak bylo jednodušší to dokreslit v řezu čarou. To jep otřeba vždy zvážit. Pokud budu místem(objektem) dělat enom jeden řez, je snažší to dokreslit. Pokud přepokládám, že budu mít moho řezů, které mohou vznikat kdykoliv a kdekoliv, tak je výhodnější to mít přibližně přesne celé v modelu.

Jinak metoda terén + střecha se nám výborně osvědčila hlavně při tvorbě plochých střech, potom ve spojení se složitýmy profily snadno domodelujete atiku se všemi skladbami (teď ve AC12 máte možnost i rozlišit hlavní vrstu a povrch a dostat z toho všechny možné typy výkresů).

Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu

pát bře 06, 2009 3:18 pm

Proč atiku složitým profilem? Standardně ji dělám sendvičem. Snad jedině když bych chtěl korunu atiky kreslit v 1:50 dle typových detailů, tak bych pochopil ten složitý profil. Nebo pro to máte i jiný důvod?

NVIDIA GeForce 6800

pát bře 06, 2009 5:18 pm

Přesně z toho důvodu o kterém píšete. Atika je většinou ukončena žlb věnečkem a nad ním min 50mm tepelné izolace. A to už by mělo být vidět i v 1:50. A taky proto, že vnejší tep.izolace (pokud je) začíná v patě atiky - na úrovni horní hrany stropní desky, ale vnitřní tep.izolace až nad spádovou vrstvou nebo vodorovnou tep.izolací.

Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu

pát bře 06, 2009 5:50 pm

Mr. Chose píše:
To Martyl: U toho doplňku zón by mě zajímalo, jak to řešíš v místě dveří nebo výklenků, kam se ti zóna automaticky neprovede a když by se zadávala hrnice zóny ručně, tak se zase musí ručně aktualizovat ?

Zásadně používám automatickou tvorbu zón, protože ruční je k ničemu pokud budete dále provádět v projektu zmněny.
Ručně překlikávat zóny u projektů se 160 byty to bych si šel hodit mašli :D
Pokud máte v místnosti více skladeb podlah (např. kuch. kout v obýváku) řeším to tak, že mám zónu pro obývací pokoj a pro kuch. kout.
V půdorysu by stejně měla být naznačená přechodová lišta (čárkovaná čára - nastavit hranice zóny), tak to nijak nevadí a ve výpisu
místností pak mám kuchyňský kout zvlášť.
Místnosti se spádovanými podlahami absoulutně neřeším (gula v místnosti je stejně max o 1cm níž než zbytek podlahy a v řezech to ani nepoznáte)
prostě nastavím podlahu dle výšky u krajů a je to. Pokud budeme puňtíčkáři doupravím poté spád v 2D řezu (2x klik)
Dále v nastavení projektu "Předvolby projektu - zóny" je nastavení přičíst výklenky k zónám - nastavíte dle potřeby a podlahy se protáhnou i do míst otvorů
tzn. nemusíte upravovat řezy ani v místě dveří

čtv bře 12, 2009 2:04 pm

Příspěvek Re: Překlady,ztužující věnce,podlahy... Jak na to?
Přesně takto to vidím já.

čtv bře 12, 2009 2:18 pm

jirat píše:
Přesně z toho důvodu o kterém píšete. Atika je většinou ukončena žlb věnečkem a nad ním min 50mm tepelné izolace. A to už by mělo být vidět i v 1:50. A taky proto, že vnejší tep.izolace (pokud je) začíná v patě atiky - na úrovni horní hrany stropní desky, ale vnitřní tep.izolace až nad spádovou vrstvou nebo vodorovnou tep.izolací.

Ještě doplním že ve složitém profilu nechám vykreslit i oplechování atiky (ideální pro vizualizaci - nepůsobí to tak nereálně a ještě ho pak nemusíte vykreslovat v řezech ručně)

čtv bře 12, 2009 2:25 pm

To Martyl a Karmali: Doplněk vypadá zajímavě, děkuju za něj :) , jen jsem našel některý možná nevychytávky a zajímalo by mě jak se k nim stavíte. U vzniklého prvku podlahy se vytvoří nějakým perem obrys, který je v půdorysu nežádoucí, jediný řešení mě napadlo skrytá vrstva. Pak ji ale musím zviditelnit před aktualizací podlah - aneb zajímalo by mě kdy příjdou v nějaké nové verzi AC s možností neviditelné barvy pera - které je už teď u výplní pozadí. Dále napojení pod dveřmi - nespojí se úplně - tzn pod prahem dveří v šířce cca 10 cm ?? možná to je tak správně a je např. pod ocelovou zárubní dveří provedena "jiná" podlaha nebo dilatace a mám mezeru ve vzdělání, každopádně je možné aby se ty podlahy spojily až k sobě? Jinak u dveří předpokládám že nastavujete rozšíření otvoru směrem dolů o tl. podlahy? Nenašel jsem doplněk pro AC 13, možná jsem jen špatně hledal, nebo správně a ve 13ce ho tím pádem zatím nepoužíváte? A nakonec by mě zajímalo jak vytvořím hranici pro automatickou zónu - viz. kuchyň s obývákem? Děkuju :wink:

ned lis 29, 2009 2:50 am

Doplněk zóny je i pro 13-ku (v nápovědě je link). Myslím že doplňky pro AC13 jsou stejné jako pro 12-ku (i když nejsou ke stažení jako *.apx , ale *.exe, takže předpokládám, že se už nekopírujou, ale instalujou-nevím, ještě jsem si je nepřidal...)

Hranice pro automatickou zónu se dá udělat čárou a v jejím nastavení "zafajfkovat" "Hranice zóny"

ned lis 29, 2009 2:17 pm

Pan Meloun píše:
To Martyl a Karmali: U vzniklého prvku podlahy se vytvoří nějakým perem obrys, který je v půdorysu nežádoucí, jediný řešení mě napadlo skrytá vrstva.

Zkuste využít a vytvořit si hooodně řídkou tečkovanou čáru a nastavit jí nulovou tl. a voalá problém je pryč :) jinak desky, podhledy a podlahy mám zobrazené jen pro řezy a v půdoryse jen pokud s nimi momentálně potřebuji pracovat (aktualizovat) jinak jsou jen k zlosti a dost překáží v práci.

úte pro 15, 2009 12:21 am
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2