Právě je sob lis 23, 2024 8:28 pm

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
3D Model na situaci 
Autor Zpráva

Příspěvek 3D Model na situaci
Dobrý den,
nevěděl jsem, jestli zařazení tohotu tematu bude lepší sem nebo do renderingu. Ve zkratce mi jde o to, že chci udělat vizualizaci rodinného domku. Ten domek by ale jakoby vyrůstal na situaci, která by byla ve 2D. Vlastně by pro ten domek byla podklad oscenovaná situace. Jediné řešení, které mě napadlo bylo vložit vizualicaci do 2D prostředí..ale jak tam pak vložit třeba fotozobrazení, na to už jsem nepřišel. Prosím o jakoukli radu. Děkuji, Pavel Chaloupka

pon pro 01, 2008 5:49 pm

Příspěvek Re: 3D Model na situaci
ulozil bych 2D jako obrazek a ten pak natahl jako texturu na desku pod domek.

úte pro 02, 2008 5:57 pm

Přesně to jsem udělal nedávno v artlantisu na urbanistické řešení poměrně velké městské plochy (500x500m). Bohužel to texturu docela dost ořezalo - myslím kvalitu textury.... Při renderu se textura (měla 30MB) moc pěkně nezobrazovala. Pouze přo kolmém pohledu vypadala trochu ksvětu...

ned pro 07, 2008 1:12 am

co na to jit naopak? model normalne zmensit treba na 10 %, upravit textury atd..., ve vizualizacich to nikdo nepozna..

1,5 RAM, ATY RADEON X1600 256 Mb

pon pro 08, 2008 8:59 am

Tak jsem na to šel úplně jinak. Možná trochu zbytečně složitě, ale výsledek se mi celkem líbí. Je to tedy dělané "jen" v 8.1, ale to myslím není podstatně. Kdyby někoho zajímal postup, tak jsem si vložil situačku, zvětšil ji tak, aby měla reálné rozměry..a pomocí desky a zdní jsem to obtáhl, totéž s čísli..to byla asi největší piplačka. Tímhle mi pak vznikla situace ve 3D, na kterou pak nebyl problém cokoli "postavit". Výsledek posuďte sami.

Přílohy:
10.12.08 11.jpg [79.55 KiB]
944 krát
pát pro 12, 2008 12:20 pm

Výsledek pěkný, ale postup v praxi nepoužitelný. Šíleně pracný. Navíc máš velikost textu v nepoměru s čárami kóty. Pokud mas situaci v digitalni podobe, tak bych to resil texturou s velkym rozlisenim. Zalezi v jakem rozliseni renderujes vysledny obrazek.

pát pro 12, 2008 12:54 pm

Rendruju na 300 DPi, víc už se to kousalo. s tou texturou to je taky dobrej nápad, Bohužel jsem ale situaci měl jen papírovou, čiliže jsem ji musel oskenovat a ještě navíc k tomu byla barevná, takže mě lepší způsob nenapadl..:(

pát pro 12, 2008 1:03 pm

stehne bych ji narysoval ve 2D a udelal tu texturu.

pát pro 12, 2008 1:10 pm

No jasně, taky by to tak šlo. To je důvod, proč jsem toto tém ale založil. Pro příště budeme všichni chtřejší. Kždopádně díky za postřeh.

pát pro 12, 2008 1:42 pm

Ještě mi to nedalo a chtěl jsem si zkusit udělat texturu té situace. Namátkou jsem si narýsovalpár čar v nějakých rozměrech. Pak jsem udělal desku stejných rozměrů, jako měla ta textura, ale výsldek byl neuspokojivý. Vylezlo mi z toho to, co je vidět na obr. Takže ůj dotaz je, kde se nechá nastavit to, aby velikost textury korespondovala s rozměry třeba desky. Děkuji

Přílohy:
Beze jména.jpg [22.64 KiB]
920 krát
pát pro 12, 2008 1:51 pm

v nastaveni materialu, kde zadavas cestu k texture, tak udavas i jeji rozmer. Tam napises presny rozmer desky. pokud nebude dobre sedet na desce, tak pouzijes prikaz 3Dmodel/pripojit 3d texturu/nastavit pocatek nebo otocit texturu (nevim zda toto je i v 8.1.)

pát pro 12, 2008 2:11 pm

Příspěvek Ještě jednou
Tak mi to opět nedalo a chtěl jsem si tou situačkou otexturovat desku.
Ve zkratce popíšu, jak jsem na to šel:
1.vytvoření situace (obkreslená situace z oskenované mapy) a zvětšení do reálné velikosti
2.uložení do formátu .jpeg
3.v volbách materiálu jsem si vytvořil nový materiál, a sice onu texturu kde jsem si i v jejích úpravách nasatvil velikost té situace
4.přiřadil jsem onu texturu k desce, která měla shodné rozměry s velikostí té textury
a výsledek...stejný jako u obrázku výše.

Ještě poznámka...momentálně dělám v ac 8.1 neb k desítce a vyšším nemám v současné době přístup. Prosím o jakoukoli radu.
Děkuji

sob pro 13, 2008 6:27 pm

Dobrý večer,
mám jedno řešení, které je úplně jiné. Totiž nepoužívám texturu, ale 2D prvky, které zobrazím ve 3D. Toto řešení není úplně špatné, jenom se může zdát na první pohled trochu krkolomné (ale myslím, že se to tu už někdy řešilo).

Pokud mám situaci vynesenou ve 2D (čáry, křivky), tak ji stačí uložit jako DWG a potom to DWG otevřít jako knihovní prvek (soubor->knihovny->otevřít objekt...), uložit a vložit do půdorysu.

Pokud chcete dostat do 3D i texty(kóty), tak to taky jde, ale je to složitější (chce to trošičku znalostí s GDL - opravdu jen málo).
O tom kdyžtak příště (tedy pokud bude zájem)

Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu

pon pro 15, 2008 11:30 pm

Dobrý deň, chcel by som riešiť vloženie 2d čiar + textu,kôt do 3d nie ako texturu ,ale moja znalosť gdl nie je dobrá ,chcel by som vás poprosiť ,či nemôžete zverejniť postup prepísania gdl, pátral som trošku po tom, ale všade je uverejnený len postup natiahnutia už upraveného gdl - ako natiahnuté dwg cez knižnicu. Za všetky odpovede vďaka.

sob pro 20, 2008 7:06 pm

Tak teď si to tu ještě zkouším, abych vám na to mohl co nejlépe odpovědět a zjistil jsem, že se 3D čáry nezobrazují na vizualizacích (ve 3D pouze v openGL a v řezech, pohledech a 3D dokumentu to vidět je)

Tak asi tato metoda nebude to pravé, omlouvám se, že jsem vás předchozím příspěvkem uvedl v milnou naději.

Jinak, kdyby někdo zjistil jak zobrazit 3D čáry na vizualizacích, tak přikládám postup, jak do 3D dostat i texty:

Předpokládejme, že máme 2D nástroji nakreslenou situaci i s kótama (ideálně v jiném souboru-projektu než ve kterém budem výsledek používat)
Příloha:
im1.JPG [196.06 KiB]
768 krát

uložíme do DWG a potom DWG zpět do AC jako knihovní prvek pomocí "soubor->knihovny->otevřít objekt... -- uložit" (pojmenujeme ho např. 3D_situace.gsm)
V tomto knihovním prvku bude ve 2D bude celá kresba, ve 3D bez textu.
Tady ještě doporučuji dopsat do 2D popisu úplně nahoru tento řádek HOTSPOT2 0,0 (to bude nula v knihovním prvku, podle nuly v AC)

Tak a teď to hlavní, jak dostat do 3D texty
V souboru se situací (čáry, texty, kóty) rozbijeme kóty na primitiva, označíme všechny texty (tedy i rozpadlé texty kót) a dáme soubor->knihovny->uložit výběr jako a uložíme po novým názvem (třeba text_do_3D.gsm)
Příloha:
im2.JPG [198.94 KiB]
768 krát

Otevřeme nově vytvořený soubor (text_do_3D.gsm), v něm 2D popis, ze kterého zkopírujeme všechno od řádku, který začíná "define style{2}...", po té to vložíme nakonec 3D popisu gsm objektu, který jsme vytvořili ze situace (3D_situace.gsm)

Teď už zbývají pouze 3 maličkosti a je to
1) doplnit v řádku -- define style{2} "AC_STYLE_1" "....", 3000, 0 (tedy velikost textu pro 3D 1000x zvětšíme)

2) přepsat všechny začátky řádků richtext2 za richtext (tedy bez 2) - snadno pomocí funkce "najít a vybrat"

3) doplnit do všech řádku richtext -- 0,0, -- před "AC_TEXTBLOCK.. - snadno pomocí funkce "najít a vybrat"

Příloha:
im3.JPG [166.62 KiB]
765 krát

Teď už to stačí jenom uložit a je to hotovo. Tedy ještě vložit do půdorysu

Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu

Naposledy upravil jirat dne ned pro 21, 2008 1:49 am, celkově upraveno 1

ned pro 21, 2008 1:44 am
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další