Právě je sob zář 22, 2018 9:17 pm




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Volná rotace GDL objektů 
Autor Zpráva

Registrován: úte pro 25, 2012 5:18 am
Příspěvky: 40
Příspěvek Volná rotace GDL objektů
Nastavení volné rotace objektu

1) Vložení objektu do projektu
2) Označit prvek a zvolit Soubor/Knihovny a objekty/Otevřít knihovní prvek
3) Do položky 3D Script dopište informace dle obrázku
Obrázek

4) Doplnění parametrů v záložce parametry viz. obrázek.
Obrázek

5) Záložku 2D Script lze celou smazat a vepsat pouze text viz. obrázek.
Obrázek

6) Objekt uložíme vypnutím (dotaz k uložení objektu).


úte dub 14, 2015 2:43 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek Re: Volná rotace GDL objektů
Toto nemuze fungovat protože rotace je provedena kolem 0,0,0 tedy tocime cely souradny system i s posunem objektu
evidentne si to asi nikdo nezkusil :(

Funfuje to jen u objektu ktere maji svoji osu v 0,0,0 nebo hodne blizko
a prikaz pro spravne 2d zobrazeni ve 2dscriptu je pri velkem počtu objektu tohoto typu hodne pomalý je lepsi se tomu pak vyhnout a udelat si carovou kopii rotace a vlozit ji primo do 2d gdl

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


pát kvě 29, 2015 2:18 pm
Profil

Registrován: ned zář 13, 2009 12:41 pm
Příspěvky: 57
Příspěvek Re: Volná rotace GDL objektů
... nejsem si 100% jistý, ale myslím, že to může fungovat normálně, protože po rotaci x, y, z dochází k transformaci (MUL) a posunu (ADD) a veškeré prvky tímto umístí k nule objektu, přestože byly namodelovány a uloženy daleko od počátku AC. Natočení probíhá včetně této redukce ...
...ale schválně si to ověřím...

Otázkou je, kolik prvků se zobrazením ve 2D pomocí příkazu "PROJECT2" člověk v projektu použije, ale pokud se jedná o pár atypických, tak věřím, že to dnešní PC snesou...

Snad bych asi jen upřednostnil zobrazení v půdorysu bez výplně
(nestínovaný - PROJECT2 3 , 270 , 2 namísto PROJECT2 2 , 270 , 3
poslední číslo - 1-drátový , 2-viditelné hrany , 3-stínovaný),
ale to je volba asi každého dle libosti ...

_________________
hroshik(zavináč)seznam(tečka)cz
ArchiCAD 6.5-21


pát kvě 29, 2015 3:13 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek Re: Volná rotace GDL objektů
jen poznamka k prikladu jeste
bohužel pod Binary 1,1 se muze skryvat cokoli a ani to nemusí být nakreslono v nulové ose x,y,z

a dokonce to vypada ze to uverejnil nekdo z Cegry :((
Základ je vyzkoušet naučit se a pak udělat obrázky z toho co umim a chapu :)
Ale možná sem jen stará škola :))


ps :
krokování z hlavy daneho prikladu

1. otoc podle osy X zadane uzivatelem (cely souradny system se natočí)
2. otoc podle osy Y zadane uzivatelem (cely souradny system se natočí)
3. otoc podle osy Z zadane uzivatelem (cely souradny system se natočí)

4. změn měritko souradnice X
5. změn měritko souradnice Y
6. změn měritko souradnice Z (vse za timto se bude kreslit v tomto upravení)

7. posun se po ose X (natoceneho a zvětšeného souradného systemu ) o -1,25 metru (ve skutecnosti se posune o -(1,25*7,23)
8. posun se po ose Z (natoceneho a zvětšeného souradného systemu ) o .....

9. Na teto pozici proved rotaci lokalního souradneho systemu osy X o 270 (nebo -90)
10 rotuj lokani souradny system jeste podle 7 o 320 st

11 nakresli binarní model (nemusi byt lokalne v nule ) (model tedy je cely rotovany posunuty od nuly a zvětšený )
!casto se ale zde provadi naopak posun k nule kdyz je to potrena podle pozice modelu

12. smaž tri prikazy posunu a rotace ( takze lokalni system zustava na souradnici s posuinem o -1,25 metru (ve skutecnosti se posune o -(1,25*7,23)

ufff

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


úte čer 02, 2015 4:27 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am
Příspěvky: 251
Bydliště: Plzeň
Příspěvek Re: Volná rotace GDL objektů
Prosím pro nás negramotné dokáže mě někdo tupě ukázat část kódu, kterou tam mám naťukat aby to fungovalo?
Děkuji za ochotu:)

_________________
Archicad 21, Artlantis Studio 6
Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování


stř čer 27, 2018 5:20 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 503
Příspěvek Re: Volná rotace GDL objektů
V podstatě je to napsané v obrázcích v prvním příspěvku. (krom toho, že se tomu určitě věnuje ještě nějaký jiný topic).
Ve "3d scriptu" se jedná o první 3 řádky, zároveň je nutné v seznamu parametrů doplnit ony tři parametry otočení. Ve "2d scriptu" potom obligátní příkaz "project2 ..." musí nahradit vše co tam je.

Nicméně, jak psal kdysi Luboš, je toto řešení 100% použitelné jen v některých případech a nemusí (z různých důvodů) provést to, co si představujete, že se stane.
V jakém konkrétním případě to chcete použít? Není nějaké jiné řešení?

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


čtv čer 28, 2018 9:36 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am
Příspěvky: 251
Bydliště: Plzeň
Příspěvek Re: Volná rotace GDL objektů
Takže pokud si objekt vytvořím blízko počátku souřadnicového systému mělo by to vcelku obstojně fungovat i u jiných uživatelů. Zatím jsem vyzkoušel u pár knihovních prvků a tváří se to, že je to OK.

_________________
Archicad 21, Artlantis Studio 6
Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování


pon črc 16, 2018 5:32 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 503
Příspěvek Re: Volná rotace GDL objektů
Vzdálenost od počátku je v tomto případě asi nepodstatná. Při uložené modelu jako prvku si AC sám posune objekt do počátku. Pokud budou příkazy ROT. na začátku 3D popisu (tedy před vygenerovaným posunem ADD.), znamená to, že se otáčí celý modelový prostor kolem průsečíku souřadných os.

Problém by mohl nastat jedině u nekorektně naprogramovaných prvků, např. pokud bude někde dál ve 3D popisu příkaz DEL TOP, který zruší všechny transformace (tedy i počáteční rotaci) a část modelu zůstane nerotovaný.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


úte črc 17, 2018 4:31 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz