Právě je stř říj 17, 2018 3:25 am




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to?? 
Autor Zpráva
Uživatelský avatar

Registrován: stř kvě 04, 2011 7:46 pm
Příspěvky: 73
Příspěvek Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
Dobrý den,
omlouvám se, jestli už se to někde řešilo, ale nenašel jsem. Potřeboval bych poradit, jestli jde nějak otevřít projekt z AC 14 v AC 11. Potřebuji odeslat projekt další osobě a ta má pouze verzi AC 11. Jde to nějak udělat??
Pokud ano, tak bych prosil nějaký popis.

Předem děkuji :-)


čtv črc 21, 2011 5:48 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 504
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
. . . . :lol: . . . .


Tak aby to bylo 100% funkční to nejde, toto je velká slabina ArchiCADu. V každém případě se rozlučte s knihovními prvky (včetně oken) a s novinkami 12,13 a 14.

Jinak uložit to jde jen o jednu verzi zpět, tak budete muset postupně uložit - otevřít ArchiCADy až do verze 12.
Tedy jestli se úplně nemýlím. A mám ten dojem, že už se to tu řešilo.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


čtv črc 21, 2011 6:14 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 02, 2007 2:34 pm
Příspěvky: 452
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
Nemýlíš se Michale. Poprvé se budou knihovní prvky o verzi níž převádět až nyní mezi AC15 a AC14.

_________________
Intel Core i7 2630 2.0GHz, GeForce GT 540M, 8GB DDR3, W7 64


čtv črc 21, 2011 6:56 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: stř kvě 04, 2011 7:46 pm
Příspěvky: 73
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
Tak to je prekér :( no nic, nedá se nic dělat. Každopádně děkuji za odpovědi.


čtv črc 21, 2011 7:12 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
Pavel Švanda píše:
Nemýlíš se Michale. Poprvé se budou knihovní prvky o verzi níž převádět až nyní mezi AC15 a AC14.


A budou se opravdu převádět nebo se jen zastavil vývoj GDL mezi temito verzemi jak to bylo v minulosti mezi 6,5 a 7
Stejne o vic jak jednu verzi nikdy nepujdou to je politika penez :(

Jinak jiste řesení by mozna bylo a to format ifc ten je multiplatformní a u archchicadu i multiverzový :))

Jinak co se týče knihoven mělo by přenos fungovat již ted od urcite verze zavedli identifikaci knihovniho prvku pomoci guid a nastroje ktere správně převedou guid i do vyssi verze i v případě změny jmena. Problem je ale v tom ze knihovny se obecne nepovysuji ale vzdy se veme knihovna jina prelozi a tim zanika kompatibilita. U Int knihoven by to mělo fungovat ok.

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


pát črc 22, 2011 8:24 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 504
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
Podle toho jak to bylo prezentováno na ARCHIDAYS nejde o skutečný převod, ale jen o automatickou záměnu za starší knihovnu. Obdobně jako optimalizace knihoven ve 14. Převádět lze pouze knihovní prvky ArchiCADu. Tedy je to jen "blamáž".

Přijde mi, že se vývoj GDL zastavil u 12. Od té doby (až na pár REQUESTŮ) nic nového - důležitého.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


ned črc 24, 2011 9:42 am
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 02, 2007 2:34 pm
Příspěvky: 452
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
O skutečný převod nejde. Knihovny AC14 byly již na toto připraveny a knihovny AC15 jdou v jejich duchu. Z pohledu uživatele to ale i tak vnímám jako dobrý krok směrem ke zvýšení kompatibility mezi verzemi. Uvidíme jak se to dále vyvine.

_________________
Intel Core i7 2630 2.0GHz, GeForce GT 540M, 8GB DDR3, W7 64


ned črc 24, 2011 11:24 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 504
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
Dobrá, určité vylepšení to je. Alespoň nějak to převést jde a to vítám.
Ale jakmile si vytvořím vlastní prvek (a že jich používám docela dost), nebo použiji nějaký z internetu (který bude pro 15), tak mám smůlu.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pon črc 25, 2011 11:11 am
Profil

Registrován: ned lis 29, 2009 4:58 pm
Příspěvky: 13
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
Dobrý den, mám podobný problém. Kolega pracuje v Archicadu 14 a já v Archicadu 13. Když si otevřu od něj výkres, který je uložený do třináctky, tak to hledá knihovny 14. Když jsem tedy udělal to, že jsem je zrušil a chtěl si místo dveří a oken tam vložit třináctkové tak mi to moje původní knihovny ani nenabízí.
Nevíte co s tím.

Díky


pon zář 12, 2011 8:14 pm
Profil

Registrován: ned zář 13, 2009 12:41 pm
Příspěvky: 57
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
Dobrý den,
s největší pravděpodobností jde o načtení knihoven ... Projekt hledá knihovnu AC 14-tu nenalezne a automaticky ji nenahrazuje třináctkovou ... Soubor-správce knihoven- ...přidat knihovnu AC13 (zpravidla C:\Program Files\Graphisoft\ArchiCAD 13\Knihovna ArchiCADu 13). No ale stejně člověk musí všechny knihovní prvky ručně vyměnit ... pruda.

jirat píše:

Přijde mi, že se vývoj GDL zastavil u 12. Od té doby (až na pár REQUESTŮ) nic nového - důležitého.


Myslím, že LIBRARYGLOBAL je velmi silný nástroj a pomocník. S odstupem mi přijde 13-tka zase z těch verzí, která "pokročila". 14-slabé a 15-tka ? -uvidíme ... :D Každopádně integrace VBE (nově BIM e) je luxus a skořepina mi přijde použitelná. To je ale pro jiné téma ...

K převádění verzí snad jen ještě dodám, že by bylo výborné, pokud by šlo přepsat vnitřní ID. To by snadno pořešilo prvky, kterým by vystačilo starší GDL-ko...

_________________
hroshik(zavináč)seznam(tečka)cz
ArchiCAD 6.5-21


stř zář 14, 2011 12:10 am
Profil

Registrován: ned lis 29, 2009 4:58 pm
Příspěvky: 13
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
No myslel jsem si, že to tak nějak bude. Ale pak mi teda příjde celej úžasnej TEAMWORK uplně na nic. Vzhledem k tomu, že nejde řešit jednoduše kompatibilitu knihovních prvků. Jestli jsem to dobře pochopil tak pak je nutné aby všichni co pracují na určité zakázce měli stejnou verzi Archicadu, aby vše fungovalo jak má. Ale to je tak trochu utopie.
To že archicad nepodporuje kompatibilitu knihovny spíše napovídá, že jde o tlak grafisoftu na zákazníky aby si neustále kupovali nové verze. Přitom si myslím, že nemůže být až tak složité vyvinout nějakou globální knihovnu.
No to je jedno. :-)
Tak ja jdu převádět.


stř zář 14, 2011 9:16 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 504
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
hroshik píše:
Myslím, že LIBRARYGLOBAL je velmi silný nástroj a pomocník. S odstupem mi přijde 13-tka zase z těch verzí, která "pokročila". 14-slabé a 15-tka ? -uvidíme ... :D Každopádně integrace VBE (nově BIM e) je luxus a skořepina mi přijde použitelná. To je ale pro jiné téma ...


Jakým způsobem (pro co) LIBRARYGLOBAL používáte. Já to ještě nepoužil, ale podle popisu to vypadá zajímavě.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


stř zář 14, 2011 10:52 am
Profil

Registrován: ned zář 13, 2009 12:41 pm
Příspěvky: 57
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
Globální nastavení knihovny

... viewtopic.php?f=9&t=2889&p=9792&hilit=libraryglobal#p9792

Použití je vázáno vždy na vlastní prvky a do nich si lze napsat prakticky cokoli ...
Vlastní bublina dveří : v úrovni SP a pro leckteré výkresy v PP chci značku dveří, ale ne bublinu s ID a orientací. Přes možnosti pohledů si rozšířím možnosti - skrýt bublinu dveří.
Razítko zóny: jednou chci razítko zobrazit č. místnoti + m2 a jindy třeba název místnosti + obvod a dále třeba pro kontrolu název + číslo + popis stěn - vše se dá přepnout pomocí mp (MVO). (Tedy pokud je v razítku pro to podmínka If LIBRARYLOBAL ... reqzona1 = ..atd.).
U popisek stěn si lze dopsat natočení stěny třeba na 6 des. míst a jen pro kontrolu se podívat jestli stěna není 180.000001...
Graphisoft tím např. řídí otevíravosti oken, barvu pera atd. Základ je stejný. Okno se pomocí lib.glob. dotazuje na aktuální stav. (v tomto případě si volá makro DWGlobals, kde jsou všechny pohromadě)

Použití je opravdu široké a každou kombinaci si pochopitelně pamatují uložené pohledy ...

_________________
hroshik(zavináč)seznam(tečka)cz
ArchiCAD 6.5-21


stř zář 14, 2011 11:24 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 504
Příspěvek Re: Otevření projektu z AC14 v AC 11 - jde to??
Děkuji za odpověď,
to už jsem četl, jen jsem na to úplně zapomněl. To je opravdu mocný nástroj, jen to chce mít koncepčně dobře připravené.

Zrovna nedávno jsem řešil případ, jak vyřešit různé zobrazování krokví v půdorysech. Na jednom výkresu jsem ji chtěl osou a na druhém obrysem. Vzhledem k tomu, že byly výkresy každý z jiného podlaží, tak jsem to nakonec vyřešil kontrolou aktuálního podlaží a volitelným parametrem (zobrazit pohled shora).
Pomocí LIBRARYGLOBAL by to bylo efektnější a kombinací obojího by to bylo nejdokonalejší :-)

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


čtv zář 15, 2011 8:48 am
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz