Právě je sob lis 17, 2018 7:31 am




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Rotace GDL objektu 
Autor Zpráva
Uživatelský avatar

Registrován: pát črc 28, 2006 1:14 pm
Příspěvky: 11
Příspěvek Rotace GDL objektu
Zdravim,

mám docela slušný problém, potřebuji přetočit vzhůru nohama jeden objekt z knihovny a nevím jak. Chtěl jsem ho rotovat v okně řezu, ale tam mohu s objektem pouze posunovat nebo ho zvedat. Myslím, že CAD umožňuje rotaci pouze v půdorysné rovině, tak mě napadlo importovat ho do knihovny už upravený, ale nenapadá mě žádná jednoduchá aplikace, kde bych si mohl s gdl objekty takhle "pohrát". Jestli máte někdo třeba jenom nápad tak sem s ním! Tom


pát črc 28, 2006 1:24 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek 
Jedině asi nastavit si kameru třeba na pohled z boku nebo jak je třeba a potom z 3d okna prvek uložit jako novej a ten pak bude otočenej.


pát črc 28, 2006 3:45 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pát črc 28, 2006 1:14 pm
Příspěvky: 11
Příspěvek 
Nevim to jak myslíš s tím uložením ze 3D okna. Prostě potřebuju otočit vzhůru nohama Porsche boxter a zavěsit ho za strop. Stále mi to nejde.


pát črc 28, 2006 6:41 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: ned zář 25, 2005 9:28 pm
Příspěvky: 272
Bydliště: Šumperk
Příspěvek 
zdravim, zobrazit v paralelni projekci z toho boku, ktery chcete jako pudorys jednoduse receno.
priklad - zidle.
normalne stoji na nozkach, v paralelni proj. pohled z boku - ulozim jako gsm novy prvek a ten bude ve "vykrese pudorysu" jako zidle ktera lezi na boku na zemi. snad je to nejak srozumitelny.

jo, u porsche vzhuru nohama
tak teda pohled zespodu- ulozit jako novy a je to stejny,...

soubor-ulozit 3d model jako -gsm.hotovka.


pát črc 28, 2006 9:08 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pát črc 28, 2006 1:14 pm
Příspěvky: 11
Příspěvek 
Supr. Díky moc, nechť můj dotaz poslouží i ostatním.


pát črc 28, 2006 11:29 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pát črc 28, 2006 1:14 pm
Příspěvky: 11
Příspěvek 
Hups. Jsem až teď zjistil že jako objekt to mohu ukládat jaen v horním, spodním nebo bočním pohledu, ale když ho chci mít šikmo tak jedině jako okno nebo dveře. A v AC10 to samé. Nejde i to nějak obejít?


sob črc 29, 2006 11:37 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: úte zář 20, 2005 3:17 pm
Příspěvky: 1016
Bydliště: Praha
Příspěvek 
To je pořád dokola ....

Nápověda archicadu obsahuje mmj i informace o ukládání do GDL objektů.

Postup konkrétního případu - např.:
1) Nechám si vykreslit samostatné auto v okně 3D.
2) Nastavím paralerní zobrazení tak jak potřebuju (chci výsledek aby bylo auto vzhůru nohama - pohled zespodu - viz.obr s nastavením)
3) Hotový prvek uložím - Soubor - Knihovny a objekty - uložit projekt jako
4) Vkládám otočený automobil a jedu dál ...


Obrázek
Obrázek

_________________


AC 5 ...... 19


pon črc 31, 2006 8:02 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pát črc 28, 2006 1:14 pm
Příspěvky: 11
Příspěvek 
Jistě, to už vím také, jak bys ho ale natočil dejmetomu pod úhlem 30°?


pon črc 31, 2006 11:09 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: úte zář 20, 2005 3:17 pm
Příspěvky: 1016
Bydliště: Praha
Příspěvek 
97844 píše:
Jistě, to už vím také, jak bys ho ale natočil dejmetomu pod úhlem 30°?



Tak co jsem zkoušel tyto knihovny, tak ty auta jdou v rámci nastavení knihovního prvku nastavovat do úhlu 45°. Čili tam to věda asi moc nebude : )

_________________


AC 5 ...... 19


pon črc 31, 2006 11:24 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek 
finta je v tom ze novy prvek obsahuje ty otaceci proikazy a odkaz na prvek
staci jedine ten otaceci prikaz prepsat nebo si ho vytvorit jako vlastni promennou.

vsechny otaceci prikazy

rotx x
roty y
rotz z

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


sob srp 05, 2006 8:28 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pát črc 28, 2006 1:14 pm
Příspěvky: 11
Příspěvek 
Aha, no řekněme že se scriptem nemám moc zkušeností, takže kdybych to v budoucnu potřeboval, tak ty příkazy budu vpisovat asi ve vlastnostech prvku (normálně pravým tl. myši, vlastnosti, ...), nebo ne? Jestli je to tak, potom to stačí vepsat jenom tak na konec zápisu?


sob srp 05, 2006 9:24 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte zář 20, 2005 12:22 pm
Příspěvky: 100
Bydliště: Ježov (HO)
Příspěvek 
pridat nový parametr do jakéhokoliv objektu není problém,
tak např. ta rotace:
první si musim vyrvořit v položce ,,PARAMETRY" proměné ,,tlačítko: další", proměná musí mít svuj název, takže zvolím proměné: rotaceX, rotaceY,
Dále nastavým v položce TYP její učel, učelem je ,,UHEL".
a nakonec si promenou nejak nazvu, její název je prave ten,ktery se nám zobrazí v nastavení prvku. Toť první krok zanáma.
Dalším krokem je aplikovat proměné na objekt. čili skočíme do zdrojového kodu a to do položky: ,,3D POPIS ". Zde na začátek kodu vložím následující příkazy.:

rotx rotx
roty roty

rotx (příkaz) rotx(název promene)

a to je vse. Tak si muzete i menit barvy a dalsi vlastnosti objektu. nebo si vytvořit i vlastní. 8)

_________________
i486 DX
4MB RAM
HDD: 40MB
Archicad 11


ned srp 06, 2006 1:10 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: úte zář 20, 2005 3:17 pm
Příspěvky: 1016
Bydliště: Praha
Příspěvek 
Jeden dotaz za mě:
Jen bych měl dotaz, nelze někde sehnat nějakou příručku, kolem těchto příkazů. Občas se stane, že máme knihovnu, kde nám nějaký parametr chybí a tohle je opravdu jednoduchá implementace nedostatečného parametru. Ev. nějakou publikaci kolem GDL. ??



Já se pokusím to trošku znázornit aby to bylo každému jasné : )))

1) Otevřeme si GDL knihovnu >> Soubor >> GDL Objekty >> Otevřít objekt ...
2) Přepneme na záložku PARAMETRY, poté si přidáme proměnou pomocí tlačítka DALŠÍ a dole nám vyskočí řádek.
3) V tom řádku upravujeme 3 věci.

- změníme si defaultní název proměnné a s tím názvem budeme dále pracovat (tzn. v příkladu je to "rotace_x)
- nastavíme že budeme pracovat s Úhlem (střední ikona)
- Pojmenujeme si co vlastně tvoříme, tento název se pak bude objevovat v nastavení parametrů knihovny

Obrázek

4) Dále si přepneme na záložku "3D Popis" a zde vložíme příkaz:
rotx rotace_x

Legenda:
rotx - příkaz na rotaci kolem osy x
rotace_x - definujeme co vlastně otáčime kolem osy x. Otáčíme nastavený parametr, který se jmenuje "rotace_x". Tady je důležité si to nesplést s druhým názvem, který jsme si zadali, ten se pak bude jen zobrazovat v parametrech knihovny.

Obrázek

a ve finále to pak vypadá třeba takto:
Obrázek

_________________


AC 5 ...... 19


ned srp 06, 2006 10:52 pm
Profil

Registrován: ned čer 19, 2011 7:19 pm
Příspěvky: 102
Příspěvek Re: Rotace GDL objektu
CADmaster:
Nepodarilo sa mi to tu nikde nájsť, ale niekde som čítal, že to je možné tj. je tu niekde podobný návod ??, že ako by som mohol nejaký svoj objek ohnúť / zaobliť ?


pát črc 20, 2012 12:37 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 504
Příspěvek Re: Rotace GDL objektu
No nevím, ohnout objekt asi nepůjde.
Ohnout jde teoreticky jen deska.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pát črc 20, 2012 1:42 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz