|
|
Právě je ned lis 24, 2024 10:59 am
|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 10 ] |
|
Jak udelat ekvidistantu ?
Autor |
Zpráva |
kalmoarch
|
Jak udelat ekvidistantu ?
Dobry den,
nedavno jsem zacal delat v AC 10 studentske verzi, ted dokoncuji semestralni projekt a zatim jsem vsechno udelal v AC, coz mi asi tak 10x zjednodusilo praci.... Drive jsem pouzival ACAD + 3D MAX. Nicmene oproti ACADu v AC ted dost ppostradam pokrocilejsi funkce jako treba ekvidistanu? v Ac jsem nenasel zpusob jak by sla ekvidistanta k line/polyline udelat. Nevite nekdo nejakou fintu jak to pripadne obejit? Pripadne Add-on
Dekuji
|
stř úno 07, 2007 12:09 am |
|
|
LubosC
Moderátor
Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm Příspěvky: 1393 Bydliště: Praha
|
ekvidistanta
vše je jen o pojmech nejste první autocadista co se ptá )
vam se pravdepodonbne jedná o prodlužení čáry v již zadaném směru ??
editujete konec cáry pro natažení ale kurzor necháte na původním bodu a pomocí polárního zadání délky (pismeno r) napisete o kolik se má natáhnout pridate znaménko + a kliknete enter. Zni to složitě ale je to jednoduché a patří to mezi zakladní znalosti práce s archicadem.
_________________ LubosC API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ; nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz
|
stř úno 07, 2007 9:24 am |
|
|
kalmoarch
|
ekvidistanta
to jsem nemyslel, ekvidistanta je neco trochu jineho, evidistanta je zjednodusene rovnobezka, s tim rozdilem ze to dela i jakoby rovnobezku jakekoliv krivce. Jinak receno mam nejakou krivku, ktera bude jedna hrana silnice a chci udelat druhou hranu teto silnice a silnice ma byt siroka traba 7 m. V Autocadu je prikaz ekvidistanty, zadam vzdalenost kliknu na krivku a pak na stranu na ktere se ma ekvidistanta udelat a je to.. Napr ve 3D Max u editace car se tomu rika offset, coz je mozna vystiznejsi...
Ten priklad se silnici jsem nerikal nahodou potrebuji ted nakreslit 2D situaci a se silnicema a chodnikama nevim co delat... nakonec to udelam asi v cadu a pak imortuji.. asi mi nekdo navrhne vyuzit architerru, ale ta mi bohuzel nefunguje, mam studentskou verzi AC 10.. viz http://archiforum.cz/viewtopic.php?p=2883#2883
|
stř úno 07, 2007 10:53 am |
|
|
CADmaster
Moderátor
Registrován: úte zář 20, 2005 3:17 pm Příspěvky: 1016 Bydliště: Praha
|
Re: ekvidistanta
kalmoarch píše: to jsem nemyslel, ekvidistanta je neco trochu jineho, evidistanta je zjednodusene rovnobezka, s tim rozdilem ze to dela i jakoby rovnobezku jakekoliv krivce. Jinak receno mam nejakou krivku, ktera bude jedna hrana silnice a chci udelat druhou hranu teto silnice a silnice ma byt siroka traba 7 m. V Autocadu je prikaz ekvidistanty, zadam vzdalenost kliknu na krivku a pak na stranu na ktere se ma ekvidistanta udelat a je to.. Napr ve 3D Max u editace car se tomu rika offset, coz je mozna vystiznejsi... Ten priklad se silnici jsem nerikal nahodou potrebuji ted nakreslit 2D situaci a se silnicema a chodnikama nevim co delat... nakonec to udelam asi v cadu a pak imortuji.. asi mi nekdo navrhne vyuzit architerru, ale ta mi bohuzel nefunguje, mam studentskou verzi AC 10.. viz http://archiforum.cz/viewtopic.php?p=2883#2883
Pokud chceš offset, tak je na tzv. řídíci paletce (viz obr.)
Např. chci ofsetovat stávající čáru, stisknu ikonu ofsetu, vezmu čáru, "obtáhnu" stávající čáru a po dokončení úkonu, pakliže máme zapnutý ofset, nyní můžeme zadávat vzdálenost (r, x, y).
stř úno 07, 2007 11:45 am |
|
|
kalmoarch
|
Diky, to je presne co potrebuju, ted uz jenom musim najit tu paletku, zatim jsem nasel neco trochu jinyho zobrazujou se mi jen nektrey z tech ikonek.. ale na to se uz nejak casem prijde.. Diky[/img]
|
stř úno 07, 2007 6:00 pm |
|
|
CADmaster
Moderátor
|
kalmoarch píše: Diky, to je presne co potrebuju, ted uz jenom musim najit tu paletku, zatim jsem nasel neco trochu jinyho zobrazujou se mi jen nektrey z tech ikonek.. ale na to se uz nejak casem prijde.. Diky[/img]
Když máš zapnutý defaultní profil pro standardy, tak si najeď na OKNO> PALETKY > ŘÍDÍCÍ RÁMEČEK. Dále při kliknutí pravým tlačítkem myši někam do volného pozadí toho rámečku, lze nastavit aby ten rámeček byl rozšířený. Pokud není rozšířený nevadí, offset najdeš při stisku ikony kolmosti.
čtv úno 08, 2007 9:22 am |
|
|
kalmoarch
|
Super, diky moc to je presne co jsem potreboval. Trochu jsem se zapotil nez jsem zacal klikat tak aby to fungovalo, ale uz to umim:) jenom bych trochu doplnil, ten postup co jsi popsal funguje pro polyline, pokud chci ofsetovat stavajici spline, tak to jde s hulkou a nemusim nic obtahovat. Takze kliknu na Polyline, pak zaskrtnu ten offset, zmacknu a drzim mezernik a pak kliknu na stavajici spline a pak posunu pripadne zadam vzdalenost offsetu.
|
čtv úno 08, 2007 10:31 am |
|
|
CADmaster
Moderátor
|
kalmoarch píše: Super, diky moc to je presne co jsem potreboval. Trochu jsem se zapotil nez jsem zacal klikat tak aby to fungovalo, ale uz to umim:) jenom bych trochu doplnil, ten postup co jsi popsal funguje pro polyline, pokud chci ofsetovat stavajici spline, tak to jde s hulkou a nemusim nic obtahovat. Takze kliknu na Polyline, pak zaskrtnu ten offset, zmacknu a drzim mezernik a pak kliknu na stavajici spline a pak posunu pripadne zadam vzdalenost offsetu.
jj, možností je víc : )
čtv úno 08, 2007 11:09 am |
|
|
milis
Registrován: pon pro 26, 2005 4:18 pm Příspěvky: 112 Bydliště: HK
|
Re: Jak udelat ekvidistantu ?
kalmoarch píše: Dobry den, nedavno jsem zacal delat v AC 10 studentske verzi, ted dokoncuji semestralni projekt a zatim jsem vsechno udelal v AC, coz mi asi tak 10x zjednodusilo praci.... Drive jsem pouzival ACAD + 3D MAX. Nicmene oproti ACADu v AC ted dost ppostradam pokrocilejsi funkce jako treba ekvidistanu? v Ac jsem nenasel zpusob jak by sla ekvidistanta k line/polyline udelat. Nevite nekdo nejakou fintu jak to pripadne obejit? Pripadne Add-on Dekuji
jednoduchy zopusob: oznacit caru (shift+klik), klepnout na ni a zmacknout ctr (objevi se male +) pak shift+r a zadat vzdalenost.... ekvidistanta je nasvete
|
stř úno 21, 2007 4:20 pm |
|
|
LubosC
Moderátor
Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm Příspěvky: 1393 Bydliště: Praha
|
Re: Jak udelat ekvidistantu ?
milis píše: jednoduchy zopusob: oznacit caru (shift+klik), klepnout na ni a zmacknout ctr (objevi se male +) pak shift+r a zadat vzdalenost.... ekvidistanta je nasvete
u teto metody je potreba zajistit aby vektor R který zadáváme byl na puvodní čáru kolmo a bude to fungovat
_________________ LubosC API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ; nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz
|
čtv úno 22, 2007 10:58 am |
|
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 10 ] |
|