Právě je pát lis 22, 2024 6:23 pm

6 otazek bla bla bla... 
Autor Zpráva

Příspěvek 6 otazek bla bla bla...
Uz zase otravuji jenom ja a tentokrat jsem si dokonce pripravil vice otazek najednou. Snad vas moc nerozcili banalita dotazů :D Prolistoval jsem cele forko a nic z toho jsem tu nenasel, nebo jsem byl nepozorny, tak kdyby tu nahodou uz neco bylo vzpomenuto, postacil by odkaz. Predem diky za vasi trpelivost :D

1) Nezobrazuje se mi hrana nadprazi u otvoru v pudoryse, dokonce ve zdi je vybrana obrysova cara nad rezem cerchovana, ale tu tam proste nevidim. Rez mam samozrejme nastaveny pod hranou nadprazi.

2) Nejde mi osadit zaruben do osteni. V nastaveni osteni daneho prvku jsem zvolil osteni konkretne 60x120, ale zaruben se mi na nej nenasadi. Zustava stale jen v otvoru v nosne zdi hned vedle osteni.

3) V nastaveni schodiste jsem nenasel nastaveni cary nad rezem, takze se to asi musi predelavat rucne ve 2D, ale jak mam zachovat 3D zobrazeni, kdyz to musim rozbit do 2D entit? A jeste bych rad nastavil rez ve 2/3 poschodi, protoze implicitne je nastaven zhruba v 1/3 poschodi a taky nvm jak na to.

4) Mam ted rozpracovany vicepatrovy dum jentak na zkousku a stala se mi takova kuriozita. Prekryva se mi zdivo (nvm jak jsem toho docilil), ale kazdopadne to dela docela slusnej gulas a rad bych se toho zbavil, jestli je to vubec mozny.

5) Da se nak u okna nastavit napr. jako u schodiste, aby prochazelo pres vsechna podlazi?

6) A posledni dotaz jen pro otrlé xD, jak resite obklady v pudoryse, v rezu i ve 3D? :D

pát zář 24, 2010 6:37 pm

Příspěvek Re: 6 otazek bla bla bla...
1) najdete to v nastavení okna(otvoru)
2) jsem nepochopil, lépe popište jak to děláte, třeba najdeme chybu ve vašem postupu
3) je možné použít pouze typ čáry neviditelných konstrukcí, poloha řezu se nastavuje v náhledu na schodiště jednoduše posunutím koncových bodů řezové čáry
4) zkuste to víc popsat, kde se překrývá? nemáte jen špatně nastavenou výšku?
5) pokud bude stěna procházet všemi podlažími, bude nastavená na zobrazení na všech souvisejících podlaží a okno bude tak velké, že bude v hranicích vodorovného řezu všech podlaží, mělo by být všude vidět
6) jednoduše, samostatnou tenkou zdí (už jsem to tu několikrát uveřejnil), nezapomeňte v nastavení (rozpočty a popisy) vztah k zónám - žádný efekt...

Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu

pát zář 24, 2010 9:27 pm

Takze.. :D

1) Kdyz zmenim konkretne u dveri hranu nad rezen na cerchovanou, tak furt tam nevidim zadnou caru. Mohl byste me presneji nasmerovat? AC 13.

2) Chci osadit zaruben do zakrouzkovaneho osteni a nedari se mi to, viz. obrazek

Obrázek

6) A u 6-ti patrove budovy plne oken a dveri byste to oblozeni resil jak? :D

3) Vysku mam spravne. Proste se mi nekde prekryvaji kce a zjistim to az tehdy, kdyz chci s necim v ty kci manipulovat. Takze nejdriv musim smazat jednu vrstvu a az pak s tim mohu delat nakou operaci, navic jeste k tomu ty zdi pak musim upravit protoze na sebe treba nenavazuji atd.

pát zář 24, 2010 9:58 pm

Prosim pekne, jak to tedy ma byt?

ned zář 26, 2010 7:58 am

Jestliže nejde obložka jen na ostění ale vkládá se do celého otvoru, tak bych asi zed přerušil a v místě dveří udělal např. zdivo pouze tl. 150 mm a pak do něj vsadil dveře aby obložka byla správně

ned zář 26, 2010 8:22 am

martyl píše:
Jestliže nejde obložka jen na ostění ale vkládá se do celého otvoru, tak bych asi zed přerušil a v místě dveří udělal např. zdivo pouze tl. 150 mm a pak do něj vsadil dveře aby obložka byla správně

Jestli je reseni jen tohle, tak je to docela pruser.. Jeste mi prosim poradte s tema zbylyma otazkama .)

ned zář 26, 2010 10:19 am

1) Prosim pekne, jak mam zobrazit v pudorysu cary nad rezem, nebo i pod rezem? Hledal jsem napr. v nastaveni dveri - pudorys a rez a zadna volba nebyla zobrazena, nebo i v samotnem vodorovnem rezu, ktery vedu standratne metr nad podlahou... Nvm uz jestli je to chyba programu, nebo se to musi nastavit nekde jinde..

pon zář 27, 2010 10:10 am

add 1)
Obrázek
Obrázek

Pozor na nastavení parapetů, buď je musíte mít vypnuté, nebo nastavte nějaký přesah, tak aby se čáry nekryly s čárami nad řezem.

Odborná rada pro BIM

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC23 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu

pon zář 27, 2010 9:20 pm

afromoxa píše:
martyl píše:

Jestli je reseni jen tohle, tak je to docela pruser.. Jeste mi prosim poradte s tema zbylyma otazkama .)

Věřtre tomu, že jsou v ArchiCADu mnohem větší průsery :D Tohle zhrovna je úplně v pohodě, nevím co se vám na tom nelíbí. V případě rekonstrukcí bývají většinou zdi křivé a musíte používat plno jiných takovýchto metod - tam je ale zas vyšší cena projektu právě z těchto důvodů, v případě novostaveb zas málokdy budu dělat dveře jen s obložkou části ostění.

úte zář 28, 2010 7:40 am

To jirat jeste jednou :)

Zase si pripadam jak uplnej trotl, ja si nevsiml ty ikonky toho pera :D Nj ale furt mam neco, protoze tohle neresi muj celkovy problem.. Rad bych zobrazil i typ cary u zdi, konkretne se jedna o dvoustupnove zaklady, ktere jsem si vytvoril pomoci profilu. Vodorovny rez vedu spodnim pasem kde mam nastavenou caru rezu zdi tlustou plnou a horni hranici mam nastavenou na podlazi nad a potreboval bych zobrazit hranu nad rezem tenkou plnou, jenomze v nastaveni pudorys a rez u zdi to opet nefunguje ani kdyz dam standartni nad rezem, tak se proste nic nedeje.. A vubec s tim OBRYSEM mam dost problemy. Btw ty clanky výkopy a základy od Vás jsou dost užitečné, diky za ne :)

martyl píše:
Věřtre tomu, že jsou v ArchiCADu mnohem větší průsery :D Tohle zhrovna je úplně v pohodě, nevím co se vám na tom nelíbí. V případě rekonstrukcí bývají většinou zdi křivé a musíte používat plno jiných takovýchto metod - tam je ale zas vyšší cena projektu právě z těchto důvodů, v případě novostaveb zas málokdy budu dělat dveře jen s obložkou části ostění.

U sikmeho osteni to lze, ale beztak to postrada veskerou logiku to nastaveni osteni. :)

úte zář 28, 2010 10:26 am

Pokud chcete zobrazit všechny hrany profilové zdi, musíte se na ní dívat shora. Vodorovný řez musí být nad zdí nebo v její horní části. Tlustou čáru obrysu budete muset dokreslit. Nebo použijte dvě zdi nad sebou, tak jak popisuji v příspěvku základy.

Odborná rada pro BIM

úte zář 28, 2010 10:03 pm

Tak jsem to vyresil trosku xixaovsky. Mam vedeny vodorovny rez druhym stupnem zakladoveho pasu a tam mam nastavenou rezovou caru tenkou plnou a pod rezem mam nastavenou tlustou plnou :D Sice nemusim nic prekreslovat v pudorysu, ale zato musim prekreslovat ve svislem rezu :D Jinak diky :wink:

stř zář 29, 2010 3:08 pm
Moderátor
Moderátor

Já řeším dvoustupňové základy tak, že je udělám dvěma zdmi, kterým nastavím zobrazení "Pouze obrysy". Nemusím pak řešit kudy povedu půdorysný řez, protože se mi v půdorysu nezobrazuje šrafa betonu, která je pro řez nastavená a pera hran si mohu nastavit libovolně. V řezu se pak šrafa pochopitelně zobrazuje.

Jen pozor! Pokud zvolíte zobrazení "pouze obrysy" nastavujete tloušťku čáry pera pro hranu pod řezem, nikoliv u řezové čáry.

stř zář 29, 2010 8:24 pm

to afromoxa: při šikovném nastavení per (upravte si vlastní sady per) nemusíte překreslovat.
Jinak k základům jsem psal poměrně podrobný komentář tady na fóru, kde jsem se dvoustupňovým základům také věnoval.

Odborná rada pro BIM

čtv zář 30, 2010 10:42 am

jj s tim profilem jsem se asi snazil byt 2 minuty pred opicema nebo co :D Dve zdi best ever :)

pát říj 01, 2010 3:39 pm