Právě je úte kvě 22, 2018 8:15 am




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 
Nefunkční diakritika ve výkazových tabulkách v MAC OS X 
Autor Zpráva

Registrován: pát zář 19, 2014 10:23 am
Příspěvky: 31
Příspěvek Nefunkční diakritika ve výkazových tabulkách v MAC OS X
Při umístění výkazových tabulek na výkres se stává, že tradičiní fonty od firmy Microsoft (Arial, Times New Roman, Calibri a další) se zobrazují s chybnou diakritikou. Problém je to ze jména, pro uživatele, kteří pracovali dříve ve Windows a jsou tak na tyto tradiční fonty zvyklí.
Výkazové tabulky jsou interaktivní objekt a jako takový jsou kódovány jiným způsobem, který bohužel nepodporuje tyto Microsoft fonty v MAC prostředí OS X. Tato chyba v písmech se tak projeví právě až ve chvíli umístění tabulky na samotný výkres.

Jediným řešením je používat fonty originálně navržené pro MAC - tedy ty v ArchiCADu s koncovkou CE. Pro nejčastější MS fonty Arial a Times New Roman existují naprosto dostačující alternativy ve fontech Helvetica CE a Times CE, které jsou vizuálně MS fontům velmi blízké (viz. obrázek níže).

Další fonty fungují v publikovaných tabulkách:
Courier CE
Geneva CE
Lucida Grande CE
Monaco CE

Obrázek
Porovnání dvou nejběžnějších Microsoft fontů s fonty od Applu.


čtv kvě 07, 2015 3:38 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: úte zář 20, 2005 3:17 pm
Příspěvky: 1016
Bydliště: Praha
Příspěvek Re: Nefunkční diakritika ve výkazových tabulkách v MAC OS X
A jaké doporučujete řešení pro multiplarformní práci na projektu ArchiCADu ? A to už nejde jen o interaktivní tabulky, ale o fonty obecně a toto je si myslím dost velký problém. Zde je uvedeno "řešení" pro chování při práci na Windows a v prostředí macOS. Když ale otevřu rozjetý projekt v jiném OS, fonty se zcela rozhodí (a to již nevratně). A je velmi otravné vše zase nějak "žehlit".... týká se to všeho kde je text, čili .. texty, popisky, kóty délkové, výškové, zóny .... A je třeba toto vracet na všech podlažích, či výkresech ..., kdo nezažil neuvěří, jak dokáže být ArchiCAD díky tomuto problému s fonty velmi OTRAVNÝ !

Proto se rád přiučím nějakému fíglu, jak se tomuto vyvarovat. Co jsem toto komunikoval mezi dalšími uživateli, jedná se skutečně o plošný problém.

Předem děkuji za odpověď : )

_________________


AC 5 ...... 19


pon kvě 11, 2015 2:45 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 2 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz