Právě je sob čer 23, 2018 6:15 pm




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Měřítko na výkresech 
Autor Zpráva

Registrován: stř zář 19, 2012 4:12 pm
Příspěvky: 53
Příspěvek Měřítko na výkresech
Dobrý den,

zkouším zápasit s automatickým zobrazováním měřítka na výkresech. Určitě se s tím setkal každý z Vás - na výkres vložím výpis, text, schéma, severku; vše jako "kresby" a v měřítku se začne vypisovat další položka: "1:1". Lze se toho nějak zbavit? Například nastavením, které vložené kresby se nemají v automatických textech brát v potaz, nebo něčím podobným? Nebo řešíte měřítka manuálním textem (jako já doposud)?
Díky za rady, snad někdo odpoví. :lol:

_________________
Uživatel fóra od roku 2006.
Archicad 6.5 ~ Archicad 18


pon zář 30, 2013 8:55 am
Profil

Registrován: pon pro 03, 2012 5:53 pm
Příspěvky: 59
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
Dobrý den,
autotext s měřítkem kresby Vám vždy vypíše, měřítka všech kreseb, které do výkresu vložíte, to bohužel nijak nelze nastavit. Lze nastavit referenční kresbu pro výpis autotextu, nicméně tato kresba je pak vypisována v rozpisce na všech výkresech, takže byste si musel pro každý výkres nastavovat referenci zvlášť, což je pracnější, než vypsat měřítko ručně...


pon zář 30, 2013 1:56 pm
Profil

Registrován: stř zář 19, 2012 4:12 pm
Příspěvky: 53
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
Jo, toho jsem se bál, resp. to jsem si myslel... Optimální řešení by bylo, kdyby v nastavení jednotlivých kreseb existovala možnost "nezahrnovat do autotextu" a hotovo. ;-) Třeba někdy příště.

Díky za odpověď!

PS. Nechci kvůli tomu zakládat zase další vlákno, kde by stejně byla jen jedna odpověď, tak se zkusím optat rovnou zde - JAK MANUÁLNĚ ZALOMIT ŘÁDEK VE VÝPISECH?
Modelový příklad: Výpis sestav výplní okenních otvorů - Pole popis - Tři řádky: Rám, Kování, Zasklení. A potřebuji zalamovat řádek manuálně. Zkoušel jsem různé mě známé kombinace (shift+enter; ctrl+enter; alt+enter), nic nefunguje. Rád bych se oprostil od excelu... :)

_________________
Uživatel fóra od roku 2006.
Archicad 6.5 ~ Archicad 18


pon zář 30, 2013 2:19 pm
Profil

Registrován: pon pro 03, 2012 5:53 pm
Příspěvky: 59
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
Máte na mysli výkazy v předem vytvořené tabulce a tam zalamování textu?


pon zář 30, 2013 2:31 pm
Profil

Registrován: stř zář 19, 2012 4:12 pm
Příspěvky: 53
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
Ano, automaticky generovaná tabulka oken, kde je pole "popis" jako manuální text (uživatelsky definováno). Řádek se mi zalomí spolu s okrajem buňky, to je jasné. Ale potřebuji řádek textu zalomit manuálně (tzn. kdy já chci). Řešit to dalšími sloupci textu (rám, kování, zasklení) mi nepřijde moc šťastné, protože grafický náhled na okno (dveře apod) mi celý řádek dělá dos vysokým na to, abych využíval více řádků textu...

Zatím jsem to řešil buď tabulkami v excelu a vkládání pdf na výkres, nebo vložení textového pole do prázdné buňky na výkrese... Obojí není moc šťastné.

Jaké řešení se Vám jeví jako nejlepší? :)

_________________
Uživatel fóra od roku 2006.
Archicad 6.5 ~ Archicad 18


pon zář 30, 2013 2:40 pm
Profil

Registrován: pon pro 03, 2012 5:53 pm
Příspěvky: 59
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
Pokud máte u tabulky zapnutou položku ,,zalomit text'', tak se vám text zalomí automaticky podle velikosti buňky jak jste psal, nicméně pomocí mezerníku lze řádky ještě dále uskakovat a dělit podle sebe. Vyzkoušejte zda je to řešení problému...


pon zář 30, 2013 3:01 pm
Profil

Registrován: stř zář 19, 2012 4:12 pm
Příspěvky: 53
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
Jo, to taky jde - nadatlit tam mezerky... :lol: Holt už by člověk toho chtěl moc.

Díky moc za odpovědi!

_________________
Uživatel fóra od roku 2006.
Archicad 6.5 ~ Archicad 18


pon zář 30, 2013 3:14 pm
Profil

Registrován: pon čer 16, 2008 2:02 pm
Příspěvky: 6
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
Michale,
v ArchiCADu je vše řešitelné. Na prvním místě se vypisuje vždy ta kresba která byla vložena na výkres jako první. Následně se dá zobrazit pouze a jen toto měřítko jednou fintou - text zalomím, zbytek překryji bílou výplní boala vypisuje se jen jedno měřítko a to kresby kterou potřebuji ostatní jsou schovány za výplní. Řešení jednoduché ale výsledku se dosáhne.

Petr Blažek


pát říj 25, 2013 10:47 am
Profil

Registrován: úte kvě 19, 2015 2:44 pm
Příspěvky: 2
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
[quote="Saliven"]Michale,
v ArchiCADu je vše řešitelné. Na prvním místě se vypisuje vždy ta kresba která byla vložena na výkres jako první. Následně se dá zobrazit pouze a jen toto měřítko jednou fintou - text zalomím, zbytek překryji bílou výplní boala vypisuje se jen jedno měřítko a to kresby kterou potřebuji ostatní jsou schovány za výplní. Řešení jednoduché ale výsledku se dosáhne.

Dobry den možem sa opytat ako oddelíte tie mierky od seba?? lebo mne sa nedari dat ten zbytok do biele výplne chova sa to ako jeden cely text
priklad mam M 1:100, 1:50 ale nedari sa mi da tu 1:50 do bielej výplne
dakujem


pát říj 23, 2015 10:24 am
Profil

Registrován: úte kvě 19, 2015 2:44 pm
Příspěvky: 2
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
zdravim mozem sa opytat mne sa nedari to oddelit tak aby sa mi ukazovala len ta prvá mierka lebo to berie ako jeden text 1:###
dakujem


pát říj 23, 2015 10:48 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 498
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
V novějších verzích archicadu je možné definovat na každé kresbě (v jejím nastavení) umístěné na výkrese, jestli se bude vypisovat do měřítka. Navíc, některé kresby (tabulky) se do měřítek rovnou vůbec nevypisují.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC20 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pát lis 20, 2015 11:06 am
Profil

Registrován: úte úno 15, 2011 7:37 pm
Příspěvky: 15
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
jirat píše:
V novějších verzích archicadu je možné definovat na každé kresbě (v jejím nastavení) umístěné na výkrese, jestli se bude vypisovat do měřítka. Navíc, některé kresby (tabulky) se do měřítek rovnou vůbec nevypisují.


zrovna vkládám tabulku místností, ale v nastavení kresby tuto možnost nikde nevidím (u ostatních kreseb je). AC 19


stř srp 03, 2016 8:04 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 498
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
Příloha:
meritko.PNG
meritko.PNG [ 149.57 KiB | Zobrazeno 6474 krát ]

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC20 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


stř srp 03, 2016 12:31 pm
Profil

Registrován: čtv dub 26, 2007 7:21 pm
Příspěvky: 18
Příspěvek Re: Měřítko na výkresech
v modelu mám legendu materiálů projektu jen jednou a pak mám po výkresech rozházený různý výřezy na ni, abych ji měnil jen na jednom místě.
proto jsem měřítko z razítka vyhodil, je to přežitek, - z logiky věci- na výkresech bývá více výřezů, jak poznáte které měřítko k jakému patří?
zapnu titulek u některých výkresových výřezů, - tam je uvedeno, u ostatních stejného měřítka si to musí domyslet, že je to stejně velké :mrgreen:

_________________
AC10 - AC12SE


ned srp 27, 2017 10:23 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz