Právě je sob čer 23, 2018 9:51 pm




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Rovnání výkresu v Plotmakeru 
Autor Zpráva
Uživatelský avatar

Registrován: pát dub 17, 2009 9:21 pm
Příspěvky: 142
Příspěvek Rovnání výkresu v Plotmakeru
O téma níže se řešila jakási orientace domu to ěm netrápí spíš mám jiný problém. Představme si klasiký výkres A3 na šířku v plotmakeru který ma nadefinované razítko, okraje tisku rámeček.
Do tohoto vložím půdorys stavby s logicky vloženými kótami (pro mě to znamená že se čtou z leva do prava kokám na na papír, a z leva doprava pokud na papír budu koukat z jeho pravé strany). A teďka přichází můj boj....K půdorysu vložím řez , který je udělám směrem který potřebuji ale vzhledem k vloženému půdorysu je stranově převrácený...pomohli by v této situaci klasické přezrcadlení vložené kresby které bohužel udělat nejde takže je možnost jen klasického rotování což zase má za následek že jsou kóty nelogicky vzhůru nohama.
je to možná blbost ale mě přijde mít logicky poskládaný výkres aby sním dělníci nemuseli točit do všech stran jak magoři. A jednak pak má ten výkres jakou štábní kulturu. Takže co dělám špatně (a nemyslím tim umisťování řezů do půdorysu někdy prostě potřebujeejít řezem jinak než říká zravej rozum...) jde mě spíš o práci v lotmakeru jestli mám možnost vloženou kresbu situovat jinak....
Díky

ještě obrázek
Obrázek

_________________
Jsem rozhodnut že zde budu podle svých možností pomáhat...
AC 15 64bit, Notebook - Core 2 Duo 2,2 Mhz, 4 Gb ram, Win 7 Ultimate....UŽ TO JDE HŮŘE :(


stř čer 03, 2009 1:42 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am
Příspěvky: 247
Bydliště: Plzeň
Příspěvek Re: Rovnání výkresu v Plotmakeru
Pro toto znám bohužel jedinou odpověď a to tu, že si vygenerovaný řez v Archicadu vyberu ctrl + c dám opětovně vložit ctrl + v odsunu stranou (rozložený na čáry) a sprostě ozrcadlím. Poté vkládám do výkresové složky tak jak potřebuji. Obrovská nevýhoda je v nutnosti tento proces opakovat při každé zmněně. Proto doporučuji provádět na konci práce. Pokud byste nědo znal jakýkoliv jiný pastup okamžitě sem sním. :)

_________________
Archicad 19, Artlantis Studio 6
Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování


čtv čer 04, 2009 6:48 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 498
Příspěvek Re: Rovnání výkresu v Plotmakeru
Nejlepší řešení je řezat vždy tak aby byl směr pohledu nahoru. Pokud potřebuji (z různých důvodů) řez opačným směrem, potom ho uvedu na samostatný výkres, nebo tak aby nebyl v přímém kontextu s půdorysem (např. vedle půdorysu)

Přezrcadlení kresby, jak píšete, je přece nesmyslné. Řez by byl obráceně a mohlo by to být zavádějící (to je stejné, jako kdyby jste najednou začal psát z prava do leva - také byto tomu ostatní asi moc nerozuměli).

Šikovné by bylo, kdyby se dala v nastavení kótovacích stylů navolit převrácená pozice textu kóty(asi formou zadání úhlu natočení výsledné kresby 0,90,180,270). Potom bych si mohl pro některé řezy navolit jiný kótovací styl a tak aby se kótovalo a četlo logicky.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC20 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pát čer 05, 2009 10:46 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pát dub 17, 2009 9:21 pm
Příspěvky: 142
Příspěvek Re: Rovnání výkresu v Plotmakeru
jirat píše:
Nejlepší řešení je řezat vždy tak aby byl směr pohledu nahoru. Pokud potřebuji (z různých důvodů) řez opačným směrem, potom ho uvedu na samostatný výkres, nebo tak aby nebyl v přímém kontextu s půdorysem (např. vedle půdorysu)

Přezrcadlení kresby, jak píšete, je přece nesmyslné. Řez by byl obráceně a mohlo by to být zavádějící (to je stejné, jako kdyby jste najednou začal psát z prava do leva - také byto tomu ostatní asi moc nerozuměli).

Šikovné by bylo, kdyby se dala v nastavení kótovacích stylů navolit převrácená pozice textu kóty(asi formou zadání úhlu natočení výsledné kresby 0,90,180,270). Potom bych si mohl pro některé řezy navolit jiný kótovací styl a tak aby se kótovalo a četlo logicky.


Tohle by bylo řešení, texty otáčet jdou ale jejich hromadná úprava je prostě šílená znamená to oklikat všechny texty kóty následně jim zadat úhlel ale to neřeším to že se posunou a musíte je následně rovnat....při větším výkresu doslova pakárna...Takže je možnost kótovací styly nějak upravovat?? Podle mě asi ne já sem na nic rozumného nepřišel....

P.S. Jak ste psal že by byl řez obráceně to máte pravdu ale musím oponovat v tom, že by všichni nerozuměli spíš mají problém teďka při stavu kdy řez ponechám směrem jak je a nekorespoduje "jakoby" stím půdorysem....Je to o lidech vždy a proto tento problém řeším abych jim v podstatě vyhověl. To že to přijde někomu nelogické a někomu logické neřeším řeším moje potřeby :)
Jinak zatím díky

_________________
Jsem rozhodnut že zde budu podle svých možností pomáhat...
AC 15 64bit, Notebook - Core 2 Duo 2,2 Mhz, 4 Gb ram, Win 7 Ultimate....UŽ TO JDE HŮŘE :(


sob čer 06, 2009 10:12 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pát dub 17, 2009 9:21 pm
Příspěvky: 142
Příspěvek Re: Rovnání výkresu v Plotmakeru
Žádné další nápady nejsou???

_________________
Jsem rozhodnut že zde budu podle svých možností pomáhat...
AC 15 64bit, Notebook - Core 2 Duo 2,2 Mhz, 4 Gb ram, Win 7 Ultimate....UŽ TO JDE HŮŘE :(


pon čer 15, 2009 10:35 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 498
Příspěvek Re: Rovnání výkresu v Plotmakeru
V tomhle konkrétním případě (viz.první příspěvek) bych otočil směr pohledu, tak aby to bylo logicky správně.
Nejsem přítelem rozbíjení modelu do kreseb, tím si jen zaděláváte na průser. Uděláte nějakou změnu v půdorysech a v rozbité kresbě to zapomenete opravit. A jiná možnost zatím neexistuje.
Případně, jak už jsem jednou psal, uveďte řez na samostatném výkrese, potom nedochází k tomu, že by to pod sebou nekorespondovalo, když to pod sebou nebude :-).

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC20 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pon čer 15, 2009 11:08 am
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek Re: Rovnání výkresu v Plotmakeru
Přezrcadlenim vložené krezby kdyby to šlo by to byl logickej guláš . Dost lidi by to mohlo pochopit jako řez co se diva opačně . a když ho otocite (vzhuru nohama) aby to bylo ve svislicich spravne, tak stejne budou tocit výkres kvuli pohledu . Nula od nuly pojde :)

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


pon čer 15, 2009 11:19 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pát dub 17, 2009 9:21 pm
Příspěvky: 142
Příspěvek Re: Rovnání výkresu v Plotmakeru
Chápu že by to bylo nelogické (to mě sem veděl už když mě byl problém předán) jenže asi jak pro koho když mě tímto zaměstnali :D ...nuže beru si k srdci větu dělat řez směrem nahoru to hodně věcí zachrání a dělení výkresů (i když to je mrhání papírem :)
Tak děkuji všem

_________________
Jsem rozhodnut že zde budu podle svých možností pomáhat...
AC 15 64bit, Notebook - Core 2 Duo 2,2 Mhz, 4 Gb ram, Win 7 Ultimate....UŽ TO JDE HŮŘE :(


stř čer 17, 2009 8:02 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz