Právě je pát lis 16, 2018 7:04 pm




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Ecodesigner 
Autor Zpráva
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek Ecodesigner
Máte někdo už zkušenosti s Ecodesignerem? Zajímalo by mě, zda jdou výsledky z něj použít pro výpočet pro dotace Zelená úsporám nebo aspon pro výpočet ztrát jednotlivých místností. V popisu programu je, že potřebu energií vybraných částí objektu lze spočítat vybráním ohradou. Docela mě zklamalo, že Cegra tento program nepředvedla naživo. Jak je možné, že se vymlouvají na neexistující build pro AC12 CZ, když já ho mám naisntalovaný hned ode dne kdy vyšel???

_________________
AC 17


pát čer 19, 2009 11:45 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 504
Příspěvek Re: Ecodesigner
Mám ten dojem, že to funguje pouze s novým HOTFIXEM pro INT verzi
http://www.graphisoft.com/support/archi ... WKT=Single

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pát čer 19, 2009 12:37 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek Re: Ecodesigner
Jojo, ale na stránkách graphisoftu je napsáno že ten hotfix je all languages..taky když jsem si ho ručně stahl tak funguje - ArchiCAD program and library update. Kontrola aktualizací v ArchiCAdu ho nenajde. Přijde mi že ty hotfisy jsou pro všechny verze.
Your ArchiCAD is up-to-date
There is no library update available
Version Lang Build Platform Type
12 CZE 2675 Win FULL

_________________
AC 17


pát čer 19, 2009 12:49 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 504
Příspěvek Re: Ecodesigner
Zajinave, tady neni ve výpisu, ale přitom na dalším řádku MEP Modeler Hotfix 2675 je jeho součástí
http://www.graphisoft.com/support/archicad/downloads/
Tady je odkaz na samotný 2675 (HOTFIX 5)
http://www.graphisoft.com/support/archi ... Notes.html

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pát čer 19, 2009 1:35 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek Re: Ecodesigner
Jo, přesně tady jsem to stahoval hned jak hotfix vyšel...zajímavý, že Cegra na setkání se hájí tím, že hotfix neexistuje a nemůžou Ecodesigner ukázat :( Vydání AC 13 na říjen, to je taky perlička....ať počítám jak počítám, tak 12 měsíců mezi verzemi nějak nesedí. Loni se pozdní vydání svádělo na technické potíže, tak jsem zvědav kde je problém letos. Ob verzi převratné novinky taky nikde nevidím....jde nám to nějak od deseti k pěti:(

_________________
AC 17


pát čer 19, 2009 2:14 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 504
Příspěvek Re: Ecodesigner
Je fakt, že by bohatě stačilo vydávat nové verze obrok. Takhle se člověk v nové verzi ještě ani nezapracuje a už ho straší s novější. :lol:
A potom to velké množství HOTFIXŮ (5 za třičtvrtě roku je dost), to si skoro připadám jako betatester

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pát čer 19, 2009 2:17 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek Re: Ecodesigner
Mam úplně stejný pocit....bohužel narozdíl od Microsoftu Graphisoft si za testování nechává ještě královsky platit :( Zpátky ještě k Ecodesigneru..to opravdu nikdo z Cegry neví ani co prodávaj? Tyhle doplnky nějak taky nechápu..každou chvíli nějaký nový a nic dotaženo do konce...ArchiPhysik.....snad před rokem a něco jsem upozorňoval na nepoužitelnost výpočtů na webu...po pár měsících až přišla odpověď že mám pravdu že se na to podívají....a do dnes kde nic tu nic....o ArchiPhysiku se najednou mlčí, je tu Ecodesigner....stejně dopadl asi Archisite, niní Maxonform....si člobvěk koupí doplněk a s další verzí končí takže ho má jen na rok a má si pak zas kupovat novej? Platím si SP a ani v něm nemam nové verze těchto programů, takže je sice hezký že každej rok a půl dostanu novej Archicad, ale pokud nezainvestuju další peníze tak je mi v podstatě na nic, protože nové věci se do ArchiCCADu nepřidávají, jen se dělají doplňky.....a ke všemu je zisk z nich asi pro Cegru nezajímavý, protože veškerá podpora ohledně těchto "drobností" je nijaká :(

_________________
AC 17


pát čer 19, 2009 3:48 pm
Profil

Registrován: pon srp 06, 2007 3:03 pm
Příspěvky: 65
Příspěvek Re: Ecodesigner
Dobrý den, já s doplňkem EcoDesigner již pracuji, ale je pravda, ze pouze posledních pár dní, protože právě v těchto posledních několika dnech bylo Graphisoftem řečeno, jak pracovat s EciDesignerem i na české verzi. Je pravda, ze můžete mít Hotfix s číslem 26.. již delší dobu a pro verzi CZE ješte nebyl vydán, až před nedávnem Graphisoft nabídl řešení, jak s EcoDesignerem pracovat i např. v české verzi. Pro koho je produkt určen bylo několikrát řečeno na setkání uživatelů. Pokud byste si chtěli program vyzkoušet, je třeba se zaregistrovat jako student. Odkaz najdete na stránkách Cegry. Při registraci si vyberete tento produkt, ale mimochodem si můžete vybrat také Graphisoft MEP a zkusit si ho také. Po stažení program nainstalujete, ale ještě před tím musíte mít ArchiCAD 12 CZE aktualizovaný hotfixem vyšším než 26.., což je v současné době 2675. Po úspěšné instalaci je třeba např. vyndat z počítače hardwarový klíč, tím se příště ArchiCAD spustí v DEMO režimu a s tím i EcoDesigner, stejně jako MEP (oba vyžadují upgrade HW klíče a proto bez zakoupení nebudou plnohodnotně fungovat). DEMO verze EcoDesigneru nedovoluje ukládání do PDF, tím se liší oproti plné verzi i výstup je opatřen vodoznakem. Ještě je potřeba udělat jedno opatření a to, že ve složce EcoDesigner ve složce Doplnky ArchiCADu, samozřejmě v ArchiCADu 12 duplikujete složku INT a změníte její jméno na CZE. Bez této úpravy se může stát, že vše nemusí fungovat korektně, po ní již jde vše bez problému a můžete si vyzkoušet, jestli bude produkt vyhovovat vašim potřebám.


pát čer 26, 2009 6:36 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek Re: Ecodesigner
Máte nějaké srovnání s hodnotamy spočtenými speciálními programy podle českých norem? Český ecodesigner bude jen přeložen nebo bude i postup výpočtu uzpůsoben našim požadavkům? Podle demoverze se mi zdá, že by toto bylo možno. Myšlenka je to určitě dobrá, teď jen aby to někdo dotáhl do konce, aby to taky bylo použitelné. Čím se liší od Archiphysik? Ten už se nevyvíjí dál?

_________________
AC 17


pát čer 26, 2009 9:01 pm
Profil

Registrován: pon srp 06, 2007 3:03 pm
Příspěvky: 65
Příspěvek Re: Ecodesigner
Na srovnavani EcoDesigneru s jinymi programy v soucasne dobe pracujeme, vysledky vypadaji dobre. EcoDesigner ma jine vyuziti a ma slouzit nekomu jinemu nez ArchiPHYSIK, ktery je urcen pro specialisty. EcoDesigner je urcen pro architekty a predbezny vypocet pripadne prizpusobeni navrhu. Podle mych informaci by se mel lokalizovat pouze jazyk a ne vypocet. Ale jak rikam, program rozhodne nema slouzit pro vypocet Prukazu energeticke narocnosti budov.


úte črc 07, 2009 11:55 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek Re: Ecodesigner
Zkoušel jsem demo programu. Není ani potřeba, aby sloužil pro výpočet PENB...ale zas když už se takový program dělá, tak proč to nedotahnout aspoň, aby se výsledek dal pro něco použít. Jinak v podstatě ztrácí smysl....zatím vidím velký problém v tom, že například obálku budovy pravděpodobně nepočítá skutečnou plochu konstrukcí uzavírajících vytápěnou plochu, ale veme pro výpočet celou plochu konstrukce, která zónu ohraničuje....příklad...budu mít 2 m přesah střechy a pro výpočet se neveme jen část střechy bez přesahu, ale střecha celá. Nebo označím si ohraničením jednu místnost..ale pro výpočet se veme plocha obvodové zdi domu celé a ne jen plocha v části místnosti co mě zajímá. Mohli byste toto ověřit někdo zda to tak opravdu je nebo dělám někde chybu? Měl jsem na mysli, že by program šel použít pro výpočet potřeb energie např pro program Zelená úsporám....ale pak by toto muselo být opravdu dořešeno.

_________________
AC 17


úte črc 07, 2009 12:27 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 02, 2007 2:34 pm
Příspěvky: 452
Příspěvek Re: Ecodesigner
Jak zde bylo řečeno panem Podliskou, Ecodesigner má sloužit pro předběžný návrh ve fázi studie. To aby se vám nestalo, že navrhnete budovu, vypracujete studii a pak teprve při zpracování podrobnější fáze projektu, kdy dojde na výpočet PENB, zjistíte, že se nevejdete do limitu pro energetickou náročnost budovy. Pak se potýkáte s dodatečným řešením, které jen navyšuje náklady stavby a přitom toto všechno byste mohl podchytit už v prvotní fázi projektu díky Ecodesigneru. Například změnou tvaru budovy apod...
Čili není pravda, že tento program ztrácí smysl i když není použitelný přímo pro výpočet PENB nebo jiné výstupy...

Při použití Ecodesigneru je také zapotřebí drobně změnit způsob práce v AC. Skladba střechy přesahu je přece jiná než skladba střechy nad obytnou místností. Čili je třeba vytvořit 2 různé skladby střech. Díky tomu máte ale současně lepší model pro vizualizaci a celkově jde o dokonalejší model, který přinese svá + v řezech, pohledech nebo při výkazech materiálů.
Takže to je především otázka způsobu a efektivity modelování v BIM systému, která je ovšem velmi individuální záležitostí...

_________________
Intel Core i7 2630 2.0GHz, GeForce GT 540M, 8GB DDR3, W7 64


úte črc 07, 2009 1:10 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek Re: Ecodesigner
Pokud dodržím požadované součinitele prostupu tepla obálky budovy tak se do limitu vždy vejdu. Není důvod, aby tomu bylo jinak. A co má jaký vliv na spotřebu energie každý zkušenější architekt pozná, tudíš pro 95 % lidí tento program orpavdu smysl ztrácí...a pokud počítá program obálku budovy tak jak počítá, tak ani nezjsitím, zda se do tohoto limitu vejdu.

_________________
AC 17


úte črc 07, 2009 8:12 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 02, 2007 2:34 pm
Příspěvky: 452
Příspěvek Re: Ecodesigner
To se tedy velmi mýlíte...
Pouze dodržením dokonce i doporučených natož požadovaných hodnot součinitele prostupu tepla U pro obálku budovy nemusíte dodržet požadavek pro energetickou náročnost budovy. Hraje zde velkou roli tvar, rozloha domu a jeho podlažnost. Navíc způsob vytápění, větrání atd...
Navíc pakliže se budete chtít pustit do projektu energeticky úsporného, nízkoenergetického nebo pasivního domu, bude hrát roli každý detail. A s Ecodesignerem podchytíte energetickou bilanci hned od začátku...

_________________
Intel Core i7 2630 2.0GHz, GeForce GT 540M, 8GB DDR3, W7 64


úte črc 07, 2009 8:29 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 29, 2005 11:47 pm
Příspěvky: 487
Příspěvek Re: Ecodesigner
No Ecodesigner tyto detaily právě moc nespočítá. určitě bych se na základě výsledků z něj neodvážil někomu tvrdit, že má pasivní dům. Tvar budovy má vliv na konečnou spotřebu, to máte pravdu...ale nikdo mi nemůže zakázat postavit dům, který splňuje všechny požadavky na součinitele prostupu tepla obálky budovy a další náležitosti průkazu..pak se vždy musím vejít do max kategorie C. Jak podle vás funguje výpočet pomocí referenční budovy? Tam se přece nemůže stát, že by dům vyšel do kategorie horší, než mohu postavit.
Takže pomocí ecodesigneru mohu maximálně zjistit, o kolik procent se zvýší nebo sníží energetická náročnost budovy provedením nějakých změn tvaru budovy...a to mohu takto orientačně zjistit pomocí freeware programů. zas neni těžké si z modelu ArchiCADu vyjet plochu obálky budovy a následně změn ve variantách a přepsat pár čísel v už jednou zadaném souboru. nemá cenu tady řešit detaily způsobu výpočtu PENB, když i v našich předpisech jsou rozpory a nesmysly. Chci jen říct, proč se nevyužije potenciál Ecodesigneru a nedopracuje se do podoby, aby byl výstup z něj nějak užitečný a použitelný v našich podmínkách. Určitě by tím zas stoupla hodnota ArchiCADu...takto je to všechno takový na pohled hezký, ale při bližším prozkoumání není všechno zlato co se třpytí :( V instalaci jsou nějaké soubory pro různé jazykové verze ArchiCADu...jsou zde nějaké klimatické podmínky pro konkretní oblasti včetně algoritmů výpočtu toho kterého státu nebo je to jen překlad jako bude pro češtinu?

_________________
AC 17


úte črc 07, 2009 9:03 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz