Právě je stř srp 15, 2018 1:41 pm




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
výkaz oceľových prvkov 
Autor Zpráva

Registrován: čtv srp 29, 2013 1:35 pm
Příspěvky: 41
Příspěvek výkaz oceľových prvkov
dobrý deň,
pracujem na projekte oceľovej konštrukcie,
potrebujem vykázať hmotnosti jednotlivých prvkov a samozrejme celkovú hmotnosť,
avšak nastal problém, niektoré prvky nemajú zadefinovaný parameter kg/m
ako je možné doplniť ho ručne
alebo akým spôsobom vykázať hmotnosť konštrukcie


Přílohy:
ocel.png
ocel.png [ 43.84 KiB | Zobrazeno 2278 krát ]

_________________
IPV
Intel(R) Core(TM) i5-370K CPU @3.40GHz 3.80 GHz
64-bit
ArchiCAD SE 2015, ARTLANTIS R 6
čtv kvě 18, 2017 9:46 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 502
Příspěvek Re: výkaz oceľových prvkov
Ideálně přes objem tělesa. Problém může být v tom, že prvky nemusejí znát svůj vlastní objem.
To lze snadno získat v AC pouze u standardních konstrukčních prvků (stěna, sloup, trám) pomocí interaktivních tabulek.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


čtv kvě 18, 2017 11:52 am
Profil

Registrován: čtv srp 29, 2013 1:35 pm
Příspěvky: 41
Příspěvek Re: výkaz oceľových prvkov
upresním situáciu,
ak zvolím rovnoramenný L profil 100/100/5, ten obsahuje všetky statické parametre, polomery a momety zotrvačnosti , kg/m, atd..
ale ak zadám napr. L profil 45/45/5 tak neobsahuje nič,
beriem to tak že sú tieto parametre zadefinované niekde "natvrdo",
ako môžem zasiahnuť do databázy kde sú tieto údaje zadefinované a doplniť ich,
proste polovicu namodelovanej konštrukcie mám pekne vykázanú a polovicu budem mať ručne? alebo ju budem rátať cez objemy? blbé nie...

_________________
IPV
Intel(R) Core(TM) i5-370K CPU @3.40GHz 3.80 GHz
64-bit
ArchiCAD SE 2015, ARTLANTIS R 6


čtv kvě 18, 2017 1:03 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 502
Příspěvek Re: výkaz oceľových prvkov
Nevím, jaké máte zkušenosti s tvorbou parametrických knihovních prvků, se strukturou knihovny a programovacím jazykem GDL, který ArchiCAD využívá. Vzhledem k povaze dotazu jsem Vám odpověděl jako laikovi.

Po analýze zdrojového kódu knihovního prvku "L horizont rovnoram 20" jsem zjisti, že veškeré fyzikální/statické vlastnosti jsou pro tento prvek uloženy v souboru "L_eq(14).txt".
Ten je ovšem zabalený jako pevná součást knihovny ArchiCADu, konkrétně tedy souboru "Knihovna objektů 20.lcf".
Obrázek



Po rozbalení knihovny a vyhledání konkrétního souboru je zřejmé, že uvedený soubor neobsahuje úplná data.
Obrázek
http://jirat.com/gdl/L_eq(14).txt

Pokud byste tedy chtěl využít automatického vypisování vlastností, musel byste si je do souboru doplnit a soubor potom nahradit ve Vaší knihovně ArchiCADu, ale výsledek by potom fungoval pouze na Vašem počítači a pouze v té verzi ArchiCADu, pro kterou jste si to upravil. Alternativně byste si mohl upravit původní prvek "L horizont rovnoram 20" a na odpovídajích řádcích scriptu (popis parametru) upravit adresu/název txt souboru s daty. Upravený prvek a nový soubor s daty uložit s jiným názvem a připojit/vložit do projektu (do připojené složky nebo do vložených knihoven).



Pokud netušíte o čem jsem psal a pracujete v AC20, můžete využít nové funkce Správce vlastností a pro knihovní objekty si vytvořit globální vlastnosti fyzikálních vlastností prvku, které chcete vypisovat. Ale budete si muset pro konkrétní prvek (průřez) konkrétní vlastnosti vypsat/vložit do prvku ručně (např. pomocí interaktivní tabulky, nebo exportem/importem z excelu). Více k tématu hledejte v nápovědě ArchiCADu pod heslem "Vlastnosti prvků", všechno je tam poměrně srozumitelně popsáno.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pát kvě 19, 2017 1:45 pm
Profil

Registrován: čtv srp 29, 2013 1:35 pm
Příspěvky: 41
Příspěvek Re: výkaz oceľových prvkov
ďakujem za vysvetlenie,
samozrejme som v oblasti gdl analfabet,
1/postupoval som podla doporučení, rozbalil som knižnicu, našiel súbor s dátami a doplnil potrebné parametre prvku, ale to nahradenie súboru v kontajneri mi akosi nejde, nemám
predstavu ako to urobiť, potrebujem podrobnejší popis ako takúto banalitu urobiť
2/pri druhej možnosti som si upravil pôvodný prvok a súbor s dátami,
pri načítaní do AC to vyzerá tak, že mi to stále berie dáta z pôvodnej databázy,
v skripte som zmenil iba názov súboru , ale ešte treba asi aj adresu aby to vedelo odkiaľ sa má databáza natiahnuť, toto som už nevedel
ak je to možné popíšte postup podrobnejšie, ďakujem

_________________
IPV
Intel(R) Core(TM) i5-370K CPU @3.40GHz 3.80 GHz
64-bit
ArchiCAD SE 2015, ARTLANTIS R 6


úte kvě 23, 2017 8:56 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 502
Příspěvek Re: výkaz oceľových prvkov
Pokud jste prvek uložil pod novým názvem a zároveň připravil nový soubor s daty (s novým názvem), musíte oba soubory připojit k projektu. (pomocí správce knihoven vložit do vložených knihoven). Pokud je soubor v knihovně, tak jeho adresu řešit nemusíte. (každý soubor v knihovně by měl mít jedinečný název).

V upraveném objektu musíte nahradit název původního souboru na všech řádcích, ve kterých se vyskytuje (jestli se nemýlím, tak je to uvedeno 2x).


V projektu potom pochopitelně musíte využívat pouze nový prvek.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


úte kvě 23, 2017 10:19 am
Profil

Registrován: čtv srp 29, 2013 1:35 pm
Příspěvky: 41
Příspěvek Re: výkaz oceľových prvkov
neviem prísť na to prečo to nefunguje týmto spôsobom,
stále to vyzerá tak, že to naťahuje dáta z pôvodného súboru, skúšali ste tento postup a funguje vám to?

ale skúsil som inú možnosť ktorú AC poskytuje:
1/ vybrať si rozmery profilu z paletky
2/ prepnúť sa znovu v paletke na "vlastný" , to ponechá geometrické parametre posledného zvoleného profilu
3/ vo vlastnostiach zadefinovať potrebné parametre priamo
funguje to pekne !!! :D

_________________
IPV
Intel(R) Core(TM) i5-370K CPU @3.40GHz 3.80 GHz
64-bit
ArchiCAD SE 2015, ARTLANTIS R 6


stř kvě 24, 2017 8:25 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 502
Příspěvek Re: výkaz oceľových prvkov
Ano, i to je určitě funkční varianta (ta mě nenapadla, ale je víceméně stejná, jako varianta přes obecné vlastnosti prvků - musíte to pokaždé vyplnit správně)


Mě varianta s upravenými daty funguje. Rozhodně to nenačítá původní soubor, protože, pokud uvedu ve scriptu neexistující název souboru, tak se nic nezobrazí.
Ve scriptu je ale v načítání dat nějaká chyba, protože se to většinou chová nevyzpytatelně. Resp. načte to fyzikální data jen pro největší tloušťku profilu a změna tloušťky profilu na hodnoty nemá vliv.
S tím bohužel pomoc nemohu, musel se by se script podrobně zanalyzovat a opravit.

Pozor!!!! Z toho důvodu není možné se spoléhat na data, které prvek automaticky generuje. Nemusejí být správná.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


stř kvě 24, 2017 3:44 pm
Profil

Registrován: pát zář 23, 2016 12:08 pm
Příspěvky: 16
Příspěvek Re: výkaz oceľových prvkov
Já bych měl dotaz, jak dostanu do tabulky ocele vůbec výpis hmotností a celkových hmotností. Nevím, jak na to odkázat. Mám archicad 16


čtv čer 08, 2017 10:13 am
Profil

Registrován: čtv srp 29, 2013 1:35 pm
Příspěvky: 41
Příspěvek Re: výkaz oceľových prvkov
Maso píše:
Já bych měl dotaz, jak dostanu do tabulky ocele vůbec výpis hmotností a celkových hmotností. Nevím, jak na to odkázat. Mám archicad 16


princíp vyhľadania údajov o prvku je dobre popísaný tu viewtopic.php?f=8&t=6400

_________________
IPV
Intel(R) Core(TM) i5-370K CPU @3.40GHz 3.80 GHz
64-bit
ArchiCAD SE 2015, ARTLANTIS R 6


pon čer 12, 2017 12:05 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz