Právě je ned úno 25, 2018 9:21 pm




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Tabulka pro legendu skladeb 
Autor Zpráva

Registrován: stř čer 07, 2006 7:32 am
Příspěvky: 39
Příspěvek Tabulka pro legendu skladeb
Dobrý den,
chtěl bych si vytvořit vlastní tabulku pro výpis skladeb abych odlehčil půdorysům. Nemusí se mi vůbec nijak generovat (stejně to "domalovávám" výplněmi"). Zkoušel jsem vytvořit vlastní tabulku, přiřadil jsem jí nějaký prvek (třeba zeď) a do sloupců nastavil "vlastní text1, 2, 3...
Jde mi hlavně o to, jestli se vůbec dá tabulka "naformátovat" tak jak bych potřeboval - jednotlivé skladby orámované tučnější čarou a hlavně první sloupec u každé skladby se sloučenými buňkami... Pro pochopení - tady je PDF jak bych si to představoval... :) TABULKA
Jaké děláte legendy skladeb Vy?

_________________
AC15


čtv bře 11, 2010 11:35 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 494
Příspěvek Re: Tabulka pro legendu skladeb
Nejjednodušší je samostatný Nezávislý pracovní list, kde si to nakreslíte a napíšete podle libosti.

Přemýšlel jsem o složitější automatické variantě v podobě popisů a komponent, které budou jednotlivým prvkům (zeď, deska, střecha) připojovány automaticky a ty bych potom vypisoval pomocí seznamů. Narazil jsem ale na problém, že se občas jedna skladba modeluje více prvky (klasicky podlaha a stropní konstrukce). Potom už by to 100% nefungovalo.
Navíc to vázlo na problému, že by se to musel každý naučit ovládat.

My dodržujeme jedno pravidlo: zdi, podlahy a střechy značíme v ID odpovídajícím číslem skladby (aby bylo možné pomocí tabulek přehledně vytvořit orientační výkaz výměr), skladby kreslíme do pracovního listu včetně "detailu" (příklad zde)

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC20 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pát bře 12, 2010 10:13 am
Profil

Registrován: stř čer 07, 2006 7:32 am
Příspěvky: 39
Příspěvek Re: Tabulka pro legendu skladeb
Děkuji za odpověď.
Když kreslím skladbu i s detailíkem, používám "nezávislý detail". To je celkem jedno.
Ty seznamy skladeb ale musím vkládat do jednotlivých půdorysů a řezů, proto jsem myslel na nějakou tabulku. Teď to řeším tak, že si čárami natahám tabulku a textem jí vyplňuji. Přemýšlel jsem právě o možnosti mít archiadem generovanou jakoukoli prázdnou tabulku, kterou si vyplním hezky ručně dle libosti, upravím buňky a ohraničení dle libosti a vložím do finálního výkresu... Aby mi tak odpadalo to otravné kreslení tabulky čárami...

_________________
AC15


pát bře 12, 2010 11:50 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 494
Příspěvek Re: Tabulka pro legendu skladeb
V tom případě bych si a to vytvořil nějaký GDL 2D prvek, který takovou tabulku vygeneruje.
Ale přijde mi to jako mrhání časem, tak si to upravte tak, že to nebude mít podobu tabulky, ale pouze textu s odrážkami.
Je to nejjednodušší a nejrychlejší varianta.
Nebo si to napište v excelu a do AC si to nakopírujte (vložte přes PDF).

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC20 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pát bře 12, 2010 12:24 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 02, 2007 2:34 pm
Příspěvky: 452
Příspěvek Re: Tabulka pro legendu skladeb
Já rovněž vytvářím seznamy skladeb a legendy materiálů ručně v pracovním listu. Pak vkládám potřebné výřezy k řezům a půdorysům až ve výkresové složce. To proto, abych případné změny provedl pouze jednou a všude se mi zaktualizovaly.

_________________
Intel Core i7 2630 2.0GHz, GeForce GT 540M, 8GB DDR3, W7 64


pát bře 12, 2010 12:38 pm
Profil

Registrován: stř čer 07, 2006 7:32 am
Příspěvky: 39
Příspěvek Re: Tabulka pro legendu skladeb
Pavel Švanda píše:
Já rovněž vytvářím seznamy skladeb a legendy materiálů ručně v pracovním listu. Pak vkládám potřebné výřezy k řezům a půdorysům až ve výkresové složce. To proto, abych případné změny provedl pouze jednou a všude se mi zaktualizovaly.

To zní dobře. Jak řešíte, když máte třeba v půdorysu použité pouze nějaké materiály? A to samé se skladbami?
Zkusím se zeptat ještě jinak - zřejmě neexistuje v archicadu možnost "nezávislé" tabulky, nebo si do tabulky vložit další řádky a libovolně slučovat buňky? Bez znalostí programování... :wink:

_________________
AC15


pát bře 12, 2010 1:36 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 02, 2007 2:34 pm
Příspěvky: 452
Příspěvek Re: Tabulka pro legendu skladeb
Materiály tam dám většinou všechny i když nejsou v půdorysu použity nebo určitou skupinu materiálů nezahrnu do výřezu. Výřezy skladeb mi většinou padnou na výkres tak jak je mám připravené v pracovním listu nebo zase udělám více výřezů. U skladeb dávám do výkresu jen použité.
Nezávislé tabulky zatím nejdou... vždy se to musí nějak obejít nebo použít GDL.

_________________
Intel Core i7 2630 2.0GHz, GeForce GT 540M, 8GB DDR3, W7 64


pát bře 12, 2010 1:48 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz