Právě je pát srp 17, 2018 2:24 am




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
výpočet plochy zóny 
Autor Zpráva
Uživatelský avatar

Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am
Příspěvky: 250
Bydliště: Plzeň
Příspěvek výpočet plochy zóny
Mám dotaz ohledně jedné věci v archicadu 12 a výše, mám problém s přičítáním výklenků (zapuštění dveří) k zónám a nevím jak tento problém řešit. Princip je takový, že mám v projektu veškeré vnitřní zdi a příčky od hrubé podlahy pokud do nich osadím dveře a správně nastavím tl. podlahy tj. např. 100 mm, tak mám ve skutečnosti dveře v úrovni čisté podlahy (projektové nuly). A pokud vytvořím zónu, výšková úroveň nula tl. podlahy 100 mm, tak se dveře do zóny nezapočtou !!, ikdyž by měli. Musím pak příčky výškově nastavit tak, aby pata zdi byla od nuly aby se ty zatrsakr dveře započetli . Tímto je to ovšem špatně a dodělávat zdi na tl. podlahy mě příde také jako "ujetina". Jakým způsobem to řešíte Vy ??

_________________
Archicad 19, Artlantis Studio 6
Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování


úte pro 15, 2009 7:20 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am
Příspěvky: 250
Bydliště: Plzeň
Příspěvek Re: výpočet plochy zóny
Jen pro ukázku názorně předvedu na obrázku o co mě jde. Na prvním obr. jsou dveře osazeny v patě zdi tj. - 100 mm od nuly a všude zóna zaběhne do dveřního otvoru. Druhý obrázek značí dveře s umístěním +100 mm od paty zdi (v úrovni podlahy tak jak by měli správně být, a tam se plocha dveří mezi futry nezapočítává. Druhotný dotaz se týká ohledně čisté spočtené plochy, kterou nedokážu dostat do razítka zóny. Pokud někdo budete vědět napište.
Kód:
http://karmali.rajce.net/Archicad_13

_________________
Archicad 19, Artlantis Studio 6
Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování


stř led 27, 2010 4:34 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am
Příspěvky: 250
Bydliště: Plzeň
Příspěvek Re: výpočet plochy zóny
Prosím netvrďte mě nikdo že takový problém neřešíte a na plochy v tabulkách místností hážete bobek :?: Vždyť u velkých projektů jsou to pořádné sumy chybějících metrů čtverečních. :oops:

_________________
Archicad 19, Artlantis Studio 6
Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování


pon úno 01, 2010 3:33 pm
Profil

Registrován: čtv čer 21, 2007 8:48 pm
Příspěvky: 258
Příspěvek Re: výpočet plochy zóny
no staci plochu robit pomocou lajny a nie obdlznika..aspon sa mi zda ze by sa to tam malo dat...a je zbytocne zapocitavat plochu prahou do plochy miestnosti...

_________________
lo


pon úno 01, 2010 4:54 pm
Profil

Registrován: ned zář 13, 2009 12:41 pm
Příspěvky: 56
Příspěvek Re: výpočet plochy zóny
Plocha pode dveřmi se do plochy místnosti nezapočítává (myslím, že je to přímo dáno normou). Skutečná plocha místnosti (prodejní), by dle mého měla být vždy skutečně zaměřena ... Jinak k problému samotnému. Mám takový dojem, že je to jev patrný od ArchiCADu 12, kdy se změnil způsob ostění. Na zkoušku bych zkusil buď dveře VHF 11, anebo dveře verze AC 11, zdali se chovají správně. Dovolím si tipnout, že zóna do dveří "zajede".(Tedy pokud bude nastaveno přes atributy, že má!)
Co se naměřené plochy týče, je to ROOM_AREA. Nebo-li ve 2d popisu razítka napsat zhruba: TEXT2 0 , 0 , ROOM_AREA (samozřejmě definovat styl, font , a upřesnit si pozici a za jakých okolností se má objevovat - no prostě doladit). Ono dobré razítko zóny není na tři řádky a stojí za to si říct co všechno má umět apod.

_________________
hroshik(zavináč)seznam(tečka)cz
ArchiCAD 6.5-21


pon úno 01, 2010 11:55 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am
Příspěvky: 250
Bydliště: Plzeň
Příspěvek Re: výpočet plochy zóny
maugggly píše:
no staci plochu robit pomocou lajny a nie obdlznika..aspon sa mi zda ze by sa to tam malo dat...a je zbytocne zapocitavat plochu prahou do plochy miestnosti...

Pokud tvoříte zónu pomocí vedení a ne automaticky, ztrácíte možnost při změně dispozic zóny aktualizovat!! a musíte je poté ručně předělávat.

hroshik píše:
Plocha pode dveřmi se do plochy místnosti nezapočítává (myslím, že je to přímo dáno normou). Skutečná plocha místnosti (prodejní), by dle mého měla být vždy skutečně zaměřena ...
To máte pravdu jen z části podlahovou plochu lze započítat v případě dveří bez prahu a u francouzských oken. Další věcí je že investor se většinou řídí danou plochou místnosti i co do objednávání a rozpočtování podlah. A dále pokud používám interior wizard tak mě podlaha nezaběhne tam kam má (tzn. pod dveře).
S typem dveří máte pravdu pokud použiji jiný typ dvěří (např. dveře venkovní) je to v pořádku, problém je v tom, že jsem přikázal používat knihovny jen dané verze archicadu v kterém je projekt tvořen (z jasných důvodů :) ) a jako vnitřní dveře nebudeme přece používat ty venkovní :). Prostě mě tyto nedodělky akorát komplikují práci. Jen jsem doufal že je trochu elegantnější řešení jako třeba malá úprava v gdl :roll: atp.
Zatím děkuji za odpovědi

_________________
Archicad 19, Artlantis Studio 6
Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování


úte úno 02, 2010 2:15 am
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 02, 2007 2:34 pm
Příspěvky: 452
Příspěvek Re: výpočet plochy zóny
Toto téma je komplikovanější než se na první pohled zdá. I proto jsem se raději neprve zeptal vývojářů v Graphisoftu co si o tom myslí.

Pokud totiž zadáváte dveře např. ve výšce 100mm a máte práh zároveň s podlahou, asi by se měla nika započítat do plochy místnosti. U širokých francouzských oken v tlusté zdi se pak může jednat o značný rozdíl. Co když jsou ale dveře ve výšce 400mm nad podlahou? (Např. balkonové dveře na terasu). Měla by se i tato nika počítat do plochy půdorysu?
Navíc je pak problém, pokud někdo kreslí francouzské dveře/okno nástrojem okno. Jak pak rozlišit, které okno od jaké výšky parapetu se započítá do plochy a které ne.

Podle Graphisoftu je velmi složité nastavit takovéto pravidlo do výpočtových metod zóny. V případě přidání vhodného parametru pro dveře/okna by tak měly tyto prvky celkově přes 200 parametrů pro nastavení.

V současné době to tedy jinak než manuálně vyřešeno není, ovšem toto přání, může být zařazeno do wishlistu pro další vývoj Archicadu.

_________________
Intel Core i7 2630 2.0GHz, GeForce GT 540M, 8GB DDR3, W7 64


pát úno 05, 2010 2:21 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1392
Bydliště: Praha
Příspěvek Re: výpočet plochy zóny
Ono jak říkáte vše by šlo jednoduše ošetřit parametrem GDL ve dveřích podle kterého by se dveře osazovaly od hrube podlahy a bud by tam meli vlastni beton nebo jen prostor pro podlahu pak by se i zona delala korektne.
Bohužel v současné době nad knihovnama nikdo nepřemýšlí a pokud ano nechává si to pro sebe jako náskok pred konkurencí :D
Knihovny jsou nejsilnější částí archicadu ale také nejnaročnější částí pro lokálního distributora a tady to vypada že se řídí heslem kdo nic nedělá nic nepokazí a v neposlední řadě ho to ani nic nestojí. :(

Ale jinak zona jde kreslit i ručně a není to o moc složitější než automatika takže proč to řešit když jde o 2d pokud jde o 3d vypocet je to jiná kapitola.

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


pát úno 05, 2010 4:01 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 502
Příspěvek Re: výpočet plochy zóny
Stačilo by kontrolovat dva parametry, které v knihovních prvcích už jsou. A to je výškové umístění (od paty zdi) a tloušťka podlahy (resp.vzdálenost horní hrany podlahy od paty zdi). Pokud se rovnají nebo je podlaha vyšší, mělo by se to započítat.

A je to

Bohužel to tak není ..... :shock:

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


pát úno 05, 2010 6:12 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am
Příspěvky: 250
Bydliště: Plzeň
Příspěvek Re: výpočet plochy zóny
jirat píše:
Stačilo by kontrolovat dva parametry, které v knihovních prvcích už jsou. A to je výškové umístění (od paty zdi) a tloušťka podlahy (resp.vzdálenost horní hrany podlahy od paty zdi). Pokud se rovnají nebo je podlaha vyšší, mělo by se to započítat.

A je to

Bohužel to tak není ..... :shock:

Tak přesně tohle jsem měl namysli !! pokud tl. podlahy = výšce parapetu otvoru bude plocha k zóně přičtená. Poznámka u vstupních dveří se zóna započítá tento problém je jen u vnitřních dveří, tak jsem usoudil, že by stačila jen úprava těchto dveří v GDL :?:

_________________
Archicad 19, Artlantis Studio 6
Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování


úte úno 09, 2010 10:02 am
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz