Právě je pát bře 22, 2019 2:05 pm




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
zona - nezapocitanie miestnosti 
Autor Zpráva

Registrován: ned bře 31, 2013 1:53 am
Příspěvky: 29
Příspěvek zona - nezapocitanie miestnosti
Dobrý deň,
mohli by ste mi prosím poradiť ako
docieliť, aby sa mi v zónach (tabuľkách) nezapočítavala
plocha miestnosti, ale aby som ju mal vo výkrese vytvorenú
nástrojom ZÓNA? Konkrétne to potrebujem pre výťahovú šachtu,
kde jej plochu vykazujem len na jednom podlaží a teda len v jednej tabuľke.
Ale v tabuľke by som miestnosť šachty mal, ale bez plochy...
Snáď som to vysvetlil zrozumitelne :)

Ďakujem za odpoveď

Robert Szantoo


úte pro 11, 2018 12:00 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: čtv pro 15, 2005 1:40 pm
Příspěvky: 170
Příspěvek Re: zona - nezapocitanie miestnosti
Dobrý den,
pokud neděláte součet všech ploch, tak je nejjednodušší údaj s plochou překrýt plnou bílou výplní, přímo na výkrese ve výkresové složce.

Nejsem si jistý jestli lze nastavit volbu kritérií tak, aby se v parametru plocha u vybrané místnosti nezobrazoval parametr plocha a nezapočítal se do sumy apod.

Jediné co mě napadá, tak v AC 22, lze definovat vlastnosti, pomocí matematických logických a podmíněných funkcích. Nadefinovanou vlastnost, pak přiřadíte dané zóně a podle toho se zobrazí údaje také v tabulkách...Ale zatím jsem se do toho nepouštěl...

Osobně si myslím, že plocha u výtahu by být měla. I když tam není fyzicky podlaha, tak šachta nějakou plochu podlaží zabírá. To, že tam není podlaha, je patrné z prázdného údaje ve sloupci povrchová úprava podlahy, který by měla tabulka místností obsahovat. Ve sloupci povrchová úprava stropu je také prázdné pole. Pouze ve sloupci povrchová úprava stěny je údaj o omítce, protiprašném nátěru apod.

_________________
ArchiCAD_21, ThinkPad T530, Win10(64)


úte pro 11, 2018 9:21 pm
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 15, 2005 4:32 pm
Příspěvky: 1393
Bydliště: Praha
Příspěvek Re: zona - nezapocitanie miestnosti
Uz v Archicadu 7,0 byla moznost zmensit vypocet plochy zony o xx% v tomto pripade 100% (zona se zapocitava ale bude 0,0)
dale funfuje i snizeni vysky kdy od urcite vysky se zona opět nekalkuluje.

_________________
LubosC
API pro Archicad ; GDL všechny urovně ; Rozpočty ; Napojení a databáze ;
nový email : cipra (zavináč) cline (tečka) cz


stř led 30, 2019 10:29 am
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon zář 24, 2007 3:31 pm
Příspěvky: 510
Příspěvek Re: zona - nezapocitanie miestnosti
Bohužel zmenšit zónu redukcí o 100% není možné, zóna se po aktualizaci nepřepočítá (nezmění se vypočtená hodnota). Jakákoliv jiná hodnota, třeba 99,99% se započítá, ale výsledek potom není 0.
Stejný problém je i s nastavenou nulovou výškou, která by byla ideální, ale bohužel redukci plochy neovlivní.

Potom se jako řešení nabízí nastavit zónu s výškou např 5mm, resp. výšku měnší 1200mm a nastavit si pravidla pro zóny, které část zóny s výškou nižší než 1200 z plochy odečte (v tomto případě tedy odečte celou plochu). Hlavně se nesmí zapomenou zónu zaktualizovat, jinak nastavení nebude mít na vypočtenou plochu zóny vliv.
I v případ, že bude mít zóna vypočtenou nulovou plochu, tak se tato hodnota (tedy 0) v tabulce vypíše. Úplně zbavit se jí není možné.

Poslední možností by bylo využít nového chování vlastností v AC 22, kde by se dal sestavit takový vzorec pro vlastnost, který by v určitých případech nevypsal nic. Ale v tomto případě by vlastnost musela mít datový formát "text" a tak by jej nebylo možné v tabulce sčítat (do celkového součtu ploch). Jinými slovy také nevhodné řešení.


Se zakrýváním bílou výplní (nebo vyříznutí díry do kresby, což by bylo lepší řešení) bych byl velmi opatrný. Snadno se tak dokáží vygenerovat nepříjemné chyby, které jsou způsobené aktualizací / úpravou obsahu kresby.
LuW. předpokládám, že zakrytím bylo myšleno zakrýt údaj v tabulce místností. V půdorysu se to řeší správným nastavením razítka zóny.


Osobně tuto plochu do tabulek místností vůbec neuvádím (stejně jako plochu schodiště v posledním podlaží), protože se nejedná o užitnou ani podlahovou plochu. Je to úplně stejné jako když máte obytnou halu přes 2 podlaží. Také ji v tom horním podlaží neuvádíte. Fakticky je to jedna zóna ve velikosti / výšce přes 2 podlaží.

_________________
ing. Michal Jirát
NOSCALE architects, s.r.o.
Odborná rada pro BIM
Výuka ArchiCADu na FA ČVUT

Realizační dokumentace a rekonstrukce v AC21 s přehledem, teamwork2 je super a prezentace pomocí BIMx nemá chybu


stř led 30, 2019 5:41 pm
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte úno 27, 2007 9:15 am
Příspěvky: 257
Bydliště: Plzeň
Příspěvek Re: zona - nezapocitanie miestnosti
Osobně nevidím problém v tom, v každém podlaží plochu výtahové šachty uvádět, stejně pokud to myslíte kvůli ploše lina, dlažby nebo dřeva tak ve skutečnosti je plocha kabiny mnohem menší.

_________________
Archicad 21, Artlantis Studio 6
Co nejvíc věcí ve 3D a co nejmíň dokreslování


pát úno 01, 2019 3:37 pm
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Český překlad – phpBB.cz